Vajon van-e olyan ital, mely egy forró nyári napon jobban lehűtheti testünket? Kiváló szomjoltó és ízesített verziói (amik inkább a gyengébb nem képviselőit vették le a lábukról) is megtalálhatóak már a piacon. Nézzük meg, honnan keletkezett, miből született vajon a sör ötlete!

Mivel a sör nagyon jó barátunk, nem lepődik meg senki, hogy majdnem egy idős az emberrel. Szudáni ásatások során a Kék-Nílus völgyében talált körülbelül 7000 éves agyagedény rendkívüli bizonyíték erre, hiszen sör nyomait vélték felfedezni benne a tudósok. Pontos adatot nem tudunk az első sör készítésével kapcsolatban, de az biztos, hogy az egyiptomiak már a Kr.e. 5. évezredben itták e nedűt. Érdekesség még, hogy létezik egy egyiptomi mese, az Égi Tehén mítosza, miszerint Ré főisten az Elephantos szigeti papok és sör segítségével mentette meg az embereket a földön. Ezt a mítoszt Egyiptom népe meg is ünnepelte, az áradás évszak első hónapjának 20. napján. Az ünnepség egyébként a “Részegség ünnepe” nevet kapta, talán nem is véletlenül.

 

Legelső írásos bizonyítékunk Mezopotámiából, i.e. 3. évezredből származik, ez a “monument Bleu”. Az ekkori emberek már ismerték a sörkészítés fortélyait, sőt törvényekben is szabályozták azt (Hammurappi törvényoszlopán), s aki megszegte a szabályokat, súlyos büntetésben részesült.

mitarejtpoharsor2

Ugorjunk a kora középkorra, mikor is Flandria volt nevezetes különleges sörfőző tudományáról. Germán katonai csapat sörfőző alkalmatosságára is bukkantak, mely ugyancsak ebből az időszakból származik. Az 5. században Britanniában a katolikus egyház viszont egyenesen elítélte a mértéktelen sörfogyasztást. A szakértők azonban az ókorban és kora középkorban fogyasztott söröket inkább árpalé néven emlegetik, hiszen ezekből hiányzott a komló.

Angliában a tömeges sörfőzés VIII. Henrik uralkodása alatt (1491-1547) virágzott, s ekkor terjedtek el az első ale (felső erjesztésű) fajták. Bajorországban 1516-ban hoztak egy sörtisztasági törvényt, melyben megfogalmazták, hogy a sör kizárólag maláta, komló, élesztő és víz hozzáadásával készülhet, adalékanyagok nélkül. Ezt a törvényt természetesen most már nem kötelező betartani, így egyes gyártók hozzáadott adalékanyagokkal próbálják felturbózni terméküket.

A sör készítés folyamata elég bonyolult művelet (kívülállók számára legalábbis), és nagyon fontos szabályokat kell betartani a folyamat során. Nagy vonalakban azonban mindenképpen érdekes. Először az árpából malátát készítenek, ez úgy történik, hogy az árpát speciális alakú edényekben tárolják és beáztatják, majd a vizet folyamatosan cserélik, miközben levegő befúvatással keverik át. Ezután egy meleg helységben szétterítik és csíráztatják. Aztán a csírakezdeményeket eltávolítják és a gabonaszemeket kiszárítják.

mitarejtpoharsor3-700x525

 

A következő lépés a cefrézés, mely már ténylegesen a sörfőzési folyamat része. Ezután jön még a komlózás, majd az erjesztés, az ászokolás és végül a palackozás.

Ha jobban szeretnéd beleásni magad a témába, nincs is más dolgod, mint ellátogatni a Dreher sörmúzeumba, ahol felteheted kérdéseidet és végigkövetheted a sörfőzés alakulását országunkban (egészen a céhes időktől kezdve).