Mielőtt neki esnénk a listának, nem árt tudni, hogy mit értünk azalatt, hogy látvány. Az átlag néző nagyon szeret dobálózni ezzel szóval, de javarészt csak ott használja, ahol a film a robbanásokon túl nem mutat minőséget. Ez hiba, ugyanis a látvány, mint fogalom, sokkal többet takar ennél. Magában foglalja például a CGI technikát, a díszletet, a sminket, egy szóval mindent, amely esztétikai értéket képvisel képernyőn. Példának okáért, a Star Wars filmekben jól néznek ki a csatajelenetek, ám ami miatt igazán látványos azok a helyszínek. A listára a filmtörténelem általam vélt leglátványosabb filmjei kerültek, így például a Terminátor széria második része (Terminátor 2. – Az ítélet napja) nem pályázhatott, mert az csak akkoriban bírt (egyébként korát meghazudtoló) lenyűgöző látvánnyal. A filmek nem az alapján lettek elhelyezve, hogy melyik mennyire jó, hanem a látványvilág minősége között dőlt el a verseny.

15. X-men 3. – Az ellenállás vége (2006)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-8filmje

 

Az ok, ami miatt épphogy felfért listámra az X-men trilógia 3. része, az mindössze egy nagyon emlékezetes jelenet. Félreértés ne essen, az egész film baromi látványos, de amikor Magneto (Ian McKellen) egy seregnyi mutánst úgy juttat át egy szigetre, hogy különösebb erőfeszítés nélkül lekapja a San Franciscó-i Golden Gate hidat a helyéről, az egyszerűen lélegzetelállító. A film megnézése után még hetekig emlegettük barátaimmal ezt a bizonyos pár percet, amely túlzás nélkül elvitte a hátán a filmet. Bár az első három X-men film eléggé vérszegény, akkoriban tökéletes szórakozást tudott nyújtani a tizenéves korosztálynak, ma már inkább csak X-men rajongóknak ajánlanám.

 

14. Eredet (2010)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-7filmjeLátványos, komoly tartalommal bíró, sci-fi anyag C. Nolan két keze közül. Azt hiszem ennél többet egy filmrajongó sem kérhet. A csavarokkal teli, ötletes történetvezetése miatt jó eséllyel pályázhatna a Mindenidők legbonyolultabb filmjéért, de aki figyelmesen belemerül a film nyújtotta dimenzióba, az könnyedén követni tudja az eseményeket. Mindemellett egy olyan látványvilág növeli az élményfaktort, amelyet nem lehet csukott szájjal megcsodálni. Az álom a főtémája a filmnek, szóval igazából a lehetőségek száma a végtelent súrolja és ezt nagyon kihasználják. Aki látta a filmet, annak biztosan megmaradt az a jelenet, ami már az előzetesben is meggyőzött arról, hogy ezt mindenképp moziban kell megnézni. Ez a jelenet nem más, mint a meghajló város, amely önmagába fordul. Valamint a filmsorán még van egy-két gravitációmentes jelenet, ami szintén profin lett kivitelezve. Hatalmas piros pont az egész stábnak!

13. Az ötödik elem (1997)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-6filmjeLucc Besson remekműve mára már klasszikussá vált. Remekül ötvözi az akciót a humorral, viszont ami miatt felkerült a listára az a díszletek miatt van. Az elejétől a végéig képes fenntartani a modern külsőt, a lebegő kocsiktól elkezdve, az átmaszkírozott Gary Oldman-en keresztül, a kék áriaénekes űrlényen át, egészen a Milla Jovovich látványos mozdulatsorozatáig. Különösen szeretem, ha egy film ott is szemet gyönyörködtető, ahol nem is lenne feltétlenül szükséges. Sokkal inkább a háttérben rejlik az igazi látványorgia, mintsem abban, hogy ki hány métereset tud triplaszaltózni slowmotion-be. Nem tartom egyébként a filmet egy kiemelkedő darabnak, de elismerem, hogy a külsejét tekintve helye van a listán.

 

12. Wall-E (2008)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-5filmjeArra a kérdésre, hogy a Wall-E hogyan lett a világ 12. leglátványosabb filmje, arra nagyon egyszerű a válasz. Bár a Pixar összes alkotása fenomenális külsővel rendelkezik, ez az egy darab kiemelkedik a tömegből. A részletgazda képsorok nem csak a szemünket simogatja, hanem ezzel az egésszel egy olyan atmoszférát teremt, amely egyszerűen csak egy pozitív hatást kelt az emberben. Persze a Wall-E sokkal több, mint egy látványfilm, de ha nem lenne a mögöttes tartalom, akkor is egy pompás másfél órában lenne része a nézőnek.

 

 

 


11. 300 (2007)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-4filmjeEgyedi színhasználatával és kiváló témaválasztásával nézők millióit csalta a vetítőtermekbe. Különösen nagy az érdem, mivel egy egyszerű bluebox technikát alkalmazott például a több ezer főt számláló perzsasereg megjelenítésekor. A barnássárgás színvilágával megteremtett az ókor hangulatát, valamint a sminkek és az öltözékek is teljesen korhűk voltak, leszámítva persze a fantázia lényeket. Ezek mellé kapunk még hibátlanul megkoreografált, brutális összecsapásokat, ahol néha-néha slowmotion-t használva fokozzák a látványbeli érdemeket. Látvány terén egyszerűen kifogásolhatatlan az alkotás, az már más kérdés, hogy a torz lények meg a Gyűrűk Ura lényeit idéző elefántok már kicsit túlzás szagú volt, de még ezek is tökéletesen voltak a vászonra szerkesztve. Igazán szép munka!

10. Alice Csodaországban (2010)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-3filmjeAnnak ellenére, hogy botrányosan rossz a film, remek látvánnyal bír. Bár a sminkek elég gusztustalanok lettek (elég csak Johnny Depp „Kalaposára” gondolni), a környezet és az egyéb hátterek nagyon pofásra sikeredtek. Ilyen alapanyagokkal ez akár még egy jó film is lehetett volna, de a forgatókönyv borzalmas volt. Kiszel Tündét megszégyenítő bugyuta szövegeket kaptak a szereplők, nem is nagyon szeretném elemezni, maradjunk a látványvilágnál. Az, hogy egy-két szereplő kinézete ütközik az ízlésvilágommal az egy dolog, mindemellett el kell ismernem, hogy kitettek magukért a sminkesek rendesen. Ez sajnos egy ízlésesen becsomagolt és feldíszített műtrágya.

9. Sin City (2005)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-2filmjeNem, nem örültem meg. A filmtörténelem 9. leglátványosabb filmje valóban egy zömében fekete-fehér film. Azért csak zömében, mert egy-két jelenet több színt is tartalmaz, például egy alapvetően fekete-fehér jelenetben piros színű egy nő ruhája. Párját ritkító, egyedi megoldás. Ezek az effektek néha egy kicsit megtöri a noir-os, képregényes harmóniát, de nem zavaróan, inkább figyelemfelkeltően. Az egész filmet egy stúdióban vették fel a már említett bluebox/greenbox-os megoldással és mind ez annak fejében érdekes, hogy mint a 300 esetében sem, itt sem mondaná meg ezt elsőre az ember. Egy percig sem kérdéses, hogy amit látunk, az valós és ott van. Hogyne lenne egy olyan film látványos, ahol úgy hiteti el veled a film, hogy minden valódi, hogy közben az egész film pár négyzetméteren lett forgatva?!

8. X-men: Az elsők (2011)

minden-idok-15-leglatvanyosabb-1filmjeKétség sem férhet hozzá, hogy az X-men széria eddigi leglátványosabb epizódja az X-men: Az elsők. Nagyon jó az alapkoncepció, mert szabadkezet nyújt a stábnak. Akárcsak az Eredet esetében, itt is végtelenszámú lehetőség létezik, ugyanis a mutánsok és képességeik tárháza kifogyhatatlan. A téma adott és nagyszerű, innentől már minden a készítőkön múlik és jelentem, maradéktalanul kitettek magukért. Hihetetlenül ötletes jelenetek és mértéktelen profizmus jellemzi a filmet. Ki ne emlékezne arra a bizonyos jelenetre, amikor Magneto (Michael Fassbender) kiemeli a tengeralattjárót a vízből? Ugyanakkor a különleges külsejű mutánsok (Bestia; Mystique) is hibátlanul mutattak a képernyőn. Mindemellett elég jó volt a tartalom is, bár igazából megmaradt annak, aminek készült: látványfilm. Mindenesetre így is elmondható, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt.

A 15-ös lista további része hamarosan!

Vélemény, hozzászólás?