A tudományos fantasztikum a férfiember egyik kedvenc területe. Van ugyebár a kőkemény sci-fi, amelynek alapja a tényleges tudomány. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a művek, amelyeket előbb-utóbb utol is ér a technológiai fejlettségünk (gondoljunk csak Verne klasszikus tengeralattjárójára, vagy űrrakétájára). A másik kategória viszont a végletek világa, a fantasztikum olyan merész bugyrai, melyekben az időutazás csak egy gombnyomás kérdése. Mindezek megjelenítése a mozivásznon szinte egyidős magával a mozival. Gondoljunk csak az 1927-es Metropolis című klasszikusra. Biztonsági öveket becsatolni jöjjön a mi 100-as sci-fi film listánk. A szpojlerekért előre elnézést. Mi szóltunk!

 

20. Az ember gyermeke (2006)

Ez a film az a kategória, amit az ember végigizgul a moziban. A mexikói származású rendező Alfonso Cuarón nagyot alkotott, amikor filmre írta és megrendezte a Children of Men című filmet.

A kor: 2027. A probléma: a legfiatalabb ember 19 éves. A reményt egy terhes nő eljuttatása jelenti A pontból B-be, mindezt egy lázongásokkal és kemény katonai megtorlással teli környezetben. A környezet egy eléggé lehetségesnek tűnő alternatív jövőt tár elénk. A lakóépületes tűzharc jelenet operatőri szempontból zseniális. Az egész film tele van feszültséggel. Nehéz is lenne kihagyni ezt a filmet.

19. Sötét város (1998)

Amikor Platón barlang allegóriája találkozik az Amerikában híres Detective Comics képregénysorozattal, annak kereszteződésében ott lesz a Alex Proyas Dark City című műve. Ismét egy “megírom és megrendezem” alkotóval van dolgunk, ami úgy tűnik a siker záloga is egyben (persze ezen a területen is vannak kivételek, de ebbe most ne menjünk bele). A film egyben korunk legjobb sci-fi film noir-ja.

A film annyira eredeti lett, hogy a hagymaként egymásra épülő álom és valóság állapota között mozgó karakterek rémálomszerű hangulatot sugároznak. Ez a paranoid rejtélyes mű, olyan kísértetiesen vibráló misztikus világot teremtett, amelyre a legtöbb képregény-adaptáció nem volt képes.

18. Akira (1988)

Ha azt mondod, hogy téged az anime világa nem érdekel, akkor is nézd meg az Akirát. III. viágháború, Tokió, újjáépítés, motoros bandák. Címszavakban ennyit erről a japán animációs remekműről, amely napjainkig több millió embert szegezett a képernyők elé. A néha vak amerikai filmgyártás valahogy átnézett ezen a filmen és nem hozta létre a maga remake-jét. Köszönjük!

17. Terminátor 2. – Az ítélet napja (1992)

A Terminátor után az idővonalról egy kicsit lerázván a port kiderül, hogy az első résznek semmi értelme nem volt. A T2-t felrobbantották, de jött helyette egy folyékony-ezüst szerű verzió. A T2 visszatér, de most más szándékkal.

A nonstop akció és lélegzetelállító (akkor így éltük meg) hatások, na és a szellős párbeszédek tették naggyá Schwarzeneggert, Linda Hamiltont és a John Connort játszó Edward Furlongot is. Arnoldot ez tette a mozi titánjává. Csak Az utolsó akcióhős (1993) ne lett volna.

16. Logan futása (1976)

“A Logan futása ott kezdődik, ahol a képzelet véget ér.” 2274-ben ugyanis egy hatalmas bevásárlóközpontban élünk, ahol mindent megkaphatunk. A szex olcsó és bárki számára elérhető. Minden csupán a képzelet kérdése. Egy a bibi, hogy 30 évesen mindenki kötelező eutanáziának van alávetve. Logikus, hogy egyre több embernek nem tetszik ez a szabály, ezért sokan meg is szöknek egy szebb élet reményében. Logan kapja a feladatot, hogy ezeket a személyeket semmisítse meg.

15. Wall-E (2008)

Annak ellenére, hogy ez a film csak egy takarító robotról szól, szép kis summát, több mint fél milliárd dollárt termelt.

A robot szerelmén túl a dagadt és elsorvadt emberiség sorsa a mellék szál. A csillagközi szeretet (szerelem?) mellékszálaként viszont ez a probléma is megoldódni látszik.

14. Tiltott bolygó (1956)

Mi kell a sci-fi-hez? Egy kis csillagközi utazás, megfelelő animációs hatások, matt festmények a háttérbe, részletes kellékek és egy csipetnyi elektronika, valamint pár filozofisztikus elv. Ezt az egészet helyezzük el egy távoli kolóniába és megkapjuk azt, amit a legtöbb 20. századi sci-fi nyújtott a világnak. A Forbidden Planet igencsak múzeumi darab (nem ő az egyetlen ezen a listán), de még mindig kellően magas nézettséget produkál, mert egyre többen jönnek rá, hogy a kapitány szerepében a későbbi Csupasz pisztoly filmek sztárja szerepel.

13. Robotzsaru (1987)

Paul Verhoeven kétségbeesett jövőképe Detroitról, amikor a városnak nincs más lehetősége, mint egy robot és ember keverékéből megteremteni a béke alapjait. Ennek leszállítója az Omni Consumer Products és itt álljunk meg egy kicsit. Érdekesmód napjaink Amerikája egyre jobban azt a képet festi, hogy a börtönök és egyéb állami feladatok lassan a privatizáció eredményeképp magánkézbe kerülnek. Ezek a fiúk a 80-as években tudhattak valamit.

A RoboCop egy remek akciófilm, amely kissé felrázza az amúgy már unalmas rendőrtörténeteket. A brutális erőszak és szarkazmus ellenére a film olyan nagy rajongótábort toborzott, hogy Detroitban komoly napirendi pont lett, hogy szobrot emeljenek majd a páncélozott igazságosztó lovagnak. A pénz amúgy össze is jött!

12. Alien – A nyolcadik utas a halál (1979)

Az Alien talán a legnagyszerűbb szörnyes film, ami valaha is készült. A hibernálásból felébredő legénység eléggé megszívatja a szörnyünk és innentől kezdve az idegeinket Ridley Scott citerázik.

Az Alien még ma is megállja a helyét ha rettegésről van szó. Sigourney Weaver pedig innentől könyvelheti el magát világhírű színésznőnek.

11. Aznap, amikor a Föld megáll (1951)

Ismét egy békeüzenet az emberiség számára, amelyet mi nem értünk meg. A Földet egy ezüst csészealj közelíti meg, amire mi emberek persze tüzet nyitunk. Hát miért is ne? Utána kapunk egy fenyegetést, hogy ha nem állítjuk le az atomfegyverkezést meg lesz állítva a Föld, ami persze a végünket is jelenti.

A probléma ismét adott és ismét feltűnő az 50-es évek atomháborútól való félelme. Az emberiség viszont mintha nem tanul semmiből, így az idegennek egy órára tényleg meg kell állítania a Földet, hogy végre tényleg odafigyeljünk az üzenetére. Klasszikus sci-fi! Alap mű!

A 100-as sci-fi lista utolsó 10-es sorozatát nemsokára itt tekintheted meg.