A tudományos fantasztikum a férfiember egyik kedvenc területe. Van ugyebár a kőkemény sci-fi, amelynek alapja a tényleges tudomány. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a művek, amelyeket előbb-utóbb utol is ér a technológiai fejlettségünk (gondoljunk csak Verne klasszikus tengeralattjárójára, vagy űrrakétájára). A másik kategória viszont a végletek világa, a fantasztikum olyan merész bugyrai, melyekben az időutazás csak egy gombnyomás kérdése. Mindezek megjelenítése a mozivásznon szinte egyidős magával a mozival. Gondoljunk csak az 1927-es Metropolis című klasszikusra. Biztonsági öveket becsatolni jöjjön a mi 100-as sci-fi film listánk. A szpojlerekért előre elnézést. Mi szóltunk!

 

30. Napfény (2007)

Mi lenne ha egyszer csak a Nap felmondaná a szolgálatot? Bizonyára bepánikolnánk és küldenénk egy űrhajót a megoldás reményében. A Napfény valahogy ilyesmi történetet dolgoz fel. Cillian Murphy és a csillaghajó legénysége az utolsó esény arra, hogy az emberiség túléljen. A Napot be kell indítani egy hatalmas bombával, legalábbis ez a terv. Ha nem sikerül, nincs remény. A téma, ahogy az Armageddon is, komoly gondolatokat feszeget: a nagyobb jóért feláldoznánk-e az életünket?

A filmet csodálatos sci-finek is nevezhetjük, mely bepillantást ad egy csoport kétségbeesett ember életébe. Világunk sorsa már pedig rajtuk múlik.

29. Tron, avagy a számítógép lázadása (1982)

A Tron mérföldkő volt a filmgyártásban. Nemcsak a számítógépes effektusok területén, hanem abban is, hogy a videojátékok és az alapvető cyberpunk fogalmak végre komolyan lettek véve.

A hacker Jeff Bridges a számítógép rendszerébe kerül, amelyben a programok embereket tartanak rabszolgaságban. A rendszert fel kell szabadítani és ehhez Spartacus-szerű lázadásra van szükség.

A Tron rajongókat eléggé megosztotta a film remake-je, attól függetlenül is, hogy utóbbi látványa tökéletesre sikerült. A rajongók nagy része nem tartotta jó ötletnek a remake-et, de a Tron Legacy ihletett egy nagyon jó Daft Punk albumot.

28. Mechanikus narancs (1971)

A Clockwork Orange olyan mélyen beleszövődött a popkultúrába, hogy annak hatását már feltérképezni is lehetetlen. Az irónia az egészben az, hogy Stanley Kubrick remeke évtizedekre be lett tiltva Nagy-Britanniában.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy az izgalmas képek alámondott szimpatikus narráció tette sikeressé ezt az amúgy huliganizmusról szóló filmet. Egyéb ellenzők szerint rejtett politikai utalású propaganda az egész film. Az eredeti regény írója Anthony Burgess, teljes mértékben elutasította az efféle vádakat.

Ez a sötéten komikus mű, a bűnözés és büntetés, valamint a társadalmi kontrollt feldolgozó filmek egyik legnagyobbika amellyel az elmúlt ötven év filmgyártása alatt csak találkozhattunk.

27. District 9 (2009)

A District 9 attól függetlenül, hogy sci-fi-ről beszélünk elég nagy vihart kavart világszerte. A dél-afrikai apartheid rezsimmel kapcsolatos párhuzam miatt (is) nem is egy Oscar-díjra való jelölést kapott. Peter Jacson producerként úgy tűnik mindig jó helyre nyúl. A tisztes rendezői feladatokat Neill Blomkamp kapta. A film komoly tartalmát még az áldokumentarista stílus és a híradóbejátszások is erősítik. Több szempontból is alap mű lett ez a film. Különösen nagy öröm számunkra az a tény is, hogy valaki bebizonyította, hogy a sci-fi területén nem csak a remake-eknek van jövője.

26. Különvélemény (2002)

Spielberg, Philip K. Dick novellájából egy olyan fejvakarós paradoxonokkal teli filmet csinált, hogy csak nézünk mint a moziban. Tom Cruise egy olyan precrime rendőrség egyik kulcsfontosságú figurája, melynek hatáskörében áll a még el nem követett bűneseteket felderíteni és a potenciális elkövetőt pedig hatástalanítani. A sors fintora persze, hogy a rendszerben hívő alkalmazott a saját nevét kapja meg a látnokokra kapcsolt rendszerből.

Az élet pedig igazol minden sci-fi-t: aki nem hiszi járjon utána. Ma már erőteljesen fejlesztik azt a bűnözésmegelőző technológiát, amelyet a Minority Reportban láthattunk. A technológia lényege természetesen nem látnokokon alapszik, de a film után mintha erőteljesebben feltűnne a polgárok számára is, hogy az okostelefon és intelligens térfigyelő rendszerek elterjedése valahogy a már filmet látott dolgok felé terelik az életünket. A filmben megjelent arcfelismerő rendszer, mellyel interaktív markerting ajánlatokkal bombázhatjuk a járókelőket technikailag kész is lenne, csak felvet néhány személyiségjogi kérdést…

25. Mátrix (1999)

A Mátrix is az a fajta film, amelynek folytatásai nem lettek jobbak az eredeti első filmnél. 1999-ben, amikor még az emberiség ténylegesen nagy része “betárcsázós” interneten élt, a Andy és Lana Wachowski megalkotta a A FILMET. Ismerjük el, Keanu Reeves azért született, hogy eljátssza a világ legjobb hacker / messiását. Ennyi.

24. Csillagok háborúja (1977)

Nem nagyon lehet mit mondani a most már tudjuk, hogy Episode IV-nek hívott filmről. George Lucas mint tudjuk, közben eladta a jogokat a Walt Disney-nek, akiktől nagyon reméljük, hogy nem kapunk gyatra folytatásokat.

A fenti bemutatót újranézve hihetetlen, hogy mekkora jelenséget generált a Star Wars franchise, amely szinte folyamatos reflektorfényben tündökölt az elmúlt 35 év folyamán. Ettől függetlenül olyan érzést és élményvilágot adott a világnak, amelyet nehéz szavakkal kifejezni.

23. Total Recall – Az emlékmás (1990)

Philip K. Dick egy nagyon rövid történetet írt át forgatókönyvvé és akkor talán nem is sejtette, hogy a Total Recall minden idők egyik legjobb sci-fi-je lesz. A film tele van rejtvénnyel és a szemünk láttára találja meg önmagát. Akkor még mi sem sejtettük, hogy Arnold Swarzenegger egyszer Kalifornia kormányzója lesz. Irány a Mars akkor is ha a remake teljesen másról szól.

22. Utazás a Holdba (1902)

Ez a valójában 12 perces film azért került fel a listára, mert a filmgyártás első sci-fi-je volt.

21. A légy (1986)

David Cronenberg rendező a teleportálással kapcsolatos területről készített egy filmet. A dolog persze rosszul sül el, ami miatt sokan horrorként sorolják be ezt a sci-fi-t. A légy valójában egy sikoltozó technó romantikus történet, mely Jeff Goldblum és Geena Davis főszereplésével készült. A szívünk azért nem szakad meg, de ez a film is egy eredeti klasszikus, szóval mondjuk úgy, hogy megtekintése beletartozik egy sci-fi rajongó általános műveltségéhez.

folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?