A tudományos fantasztikum a férfiember egyik kedvenc területe. Van ugyebár a kőkemény sci-fi, amelynek alapja a tényleges tudomány. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a művek, amelyeket előbb-utóbb utol is ér a technológiai fejlettségünk (gondoljunk csak Verne klasszikus tengeralattjárójára, vagy űrrakétájára). A másik kategória viszont a végletek világa, a fantasztikum olyan merész bugyrai, melyekben az időutazás csak egy gombnyomás kérdése. Mindezek megjelenítése a mozivásznon szinte egyidős magával a mozival. Gondoljunk csak az 1927-es Metropolis című klasszikusra. Biztonsági öveket becsatolni jöjjön a mi 100-as sci-fi film listánk. A szpojlerekért előre elnézést. Mi szóltunk!

 

50. Avatar (2009)

Az Avatar volt az első igazi egész estés 3D film. Cameron ismét nagyot alkotott. Ha belegondolunk olyan mintha tegnap lett volna, pedig 2009 az nem is tegnap volt. Azóta Hollywood a magas mérce miatt elkezdte ontani a 3D filmeket. A trendet próbálja követni az otthoni TV piac is, kisebb-nagyobb sikerrel. Az Avatar minden esetre a látványon túl érdekes témát pedzeget. A legtöbb sci-fiben a Földet szállják meg az idegenek és nem fordítva, de hát miről is beszélünk mi itt? Az Avatart mindenki látta már…

49. Kamera által homályosan (2006)

A film egy elég egyedi technikával az úgynevezett rotoshop-al készült, amely érdekes élményvilágot ad a nézőnek.

Keanu Reeves egy nagyon jól képzett, aki a Substance D nevezetű drog terjesztőjét akarja elkapni. A drog mellékhatása, hogy osztott személyiséget okoz. Előbb utóbb a nyomozónak be kell látnia, hogy a gyanúsított valójában saját maga.

A film stílusa zseniális és úgy véljük lenne még hely hasonlóknak, az amúgy már magát másoló amerikai filmgyártás palettáján.

48. Csillagközi invázió (1997)

A Starship Troopers megjelenése annyira nem volt feltűnő, hogy igazából csak Robert A. Heinlein sci-fi írtó rajongói voltak tudatában annak (és fel is háborodtak), hogy megjelent a regény filmadaptációja. A regény, ahogy a film is nem épp a családi szórakozás kategóriája, mert hemzseg a brutalitástól és erőszaktól. A filmet később felfedező nézők egy bizonyos része értetlenül is állt, mert a film olyant mint egy náci propaganda.

Paul Verhoeven rendező, aki elég pocsék filmeket készített, Ed Neumeier forgatókönyvíróval zseniális művet hoztak össze. Kellett egy kis idő, mire a sci-fi rajongó réteg is elfogadta ezt a giccses szatírának is nevezhető, megrendítő és egyben vidáman undorító filmet. Az olyan idézetek mint “Az önálló mérlegelés az ember egyetlen igazi szabadsága.” vagy “Az erőszak a legfelsőbb hatalom, amelyből minden más hatalom ered.” ma is szállóigeként keringenek a neten.

47. Hold (2009)

Van egy jó hírünk: hélium-3 Holdon való kitermelése megoldja az emberiség problémáit a Földön. Van egy rossz hír is: a nagyvállalatok továbbra sem tartják tiszteletben az alkalmazottaik személyi jogait.

Duncan Jones író és rendező nagyjátékfilmje zseniális lett. A főszerepet Sam Rockwell kapta, akinek karakterén keresztül egy komoly etikai kérdés kerül boncolgatásra. Angol szóval élve a film “epic”. Látni kell, mert sci-fi létére nagyos sok jelölést és díjat sikerült bezsebelnie.

46. Zöld szója (1973)

A jövőkép: a Föld túlnépesedett és a lakosság fuldokol az üvegházhatás okozta gázok miatt. Az idősektől csak eutanáziával lehet megszabadulni. A fiatal középosztály pedig a gazdagok lakásaiban “bútorként” éli az életét. Nyomozás, szerelmi szál, zöld szója…

45. Kedves ellenségem (1985)

Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, azt mondanánk, hogy ez a film John Boorman Pokol a Csendes-óceánon (1968) című filmjének sci-fi átirata, aminek adhatnánk akár a Pokol a Galaxisban címet is.

A háborúzó Terran (Dennis Quaid) és hüllő Drac (Louis Gossett Jr.) egy nem túl barátságos bolygón vesztegel. Idővel az ellenségekből, a túlélés érdekében barátokká válnak. A hüllő később utódot hoz a világra, amit emberünknek kell majd egyedül felnevelnie. Mese a lovagiasságról…

44. A földre pottyant férfi (1976)

A brit sci-fi sikere egyértelműen David Bowie-nek köszönhető. Egyébként tényleg nem biztos, hogy érdemes volt fimre vinni ezt a történetet. Nicolas Roeg rendező érdekesen bánik a képekkel és így tényleg jobban leesik, hogy milyen is a földi élet egy kívülálló szemével nézve. Sztárság, meggazdagodás, valódi és nemes célok, minden felül- és alul értékelődik ebben a filmben.

43. Vissza a jövőbe (1985)

Rock-and-roll, fluxuskondenzátor és időutazás. A trilógia első része zseniális volt, a második ostoba, de szórakoztató, a harmadik pedig szörnyű. Reméljük Hollywoodban senkinek nem jut eszébe a Back To The Future remake-je, mert akkor szentségtörést fog elkövetni.

42. Star Trek – Kapcsolatfelvétel (1996)

Az Enterprise ismét időutazik, csak egy olyan korszakba megy vissza, amely számunka még a jövő. Érthető? A bosszantó borgok a múltba menekül és épp akkor megy a Földre, amikor a bolygónk történelme végre békésre fordul: a Föld és a földönkívüliek találkozása békét hoz…. illetve hozna, ha nem módosítanák a borgok a dolgot. Vissza kell menni és rendbe kell hozni az idővonal eseményeit, hogy minden a tervek szerint haladjon.

41. Donnie Darko (2001)

Donnie Darko: Miért viseled ezt a hülye nyúl-jelmezt?
Frank: Miért viseled ezt a hülye ember-jelmezt?

Donnie egy életunt kamasz, aki elég sok bölcsességgel rendelkezik, hogy megértse azt, amit rendszeres látogatója tudatni akar vele. A világ több mint aminek látszik: időhurkok, gyilkos nyúl, világegyetem valós képe, idő és tér határain való túllépés. Egy idő után Donnie rájön, hogy csak egyedül ő képes elhárítani a megállíthatatlan véget.

Ez a amerikai pszicho-thriller kategóriába is sorolható fantsy-dráma (értjük mi, hogy képzavar…) a Sundance Filmfesztivál egyik nagy meglepetése volt és nagyon sok pozitív kritikát kapott. A rendezői változat 2004-ben került forgalomba és a plusz 20 perces extra anyag olyan nagyban módosított az eredeti történetet, hogy sok kritikus azt mondta, hogy kár volt hozzányúlni az eredeti anyaghoz. Hiába arra is kellenek példák, hogy ne nyúljunk hozzá egy munkához ha már egyszer befejeztük.

 

Vélemény, hozzászólás?