Itt a tudományos bizonyíték, hogy a köldökbámulás is lehet hasznos tevékenység! Georg Steinhauser három éven át kutatta a köldökben összegyűlő szöszcsomó jelenségét, és több fontos megállapítást is tett a témában. A visszajelzések és a kutatását övező érdeklődés láttán pedig megjegyezte:

Úgy tűnik, a köldökszösz természetének kérdése több embert foglalkoztat, mint elsőre gondolnánk.

A tudós 503 mintát gyűjtött össze, és arra jutott, hogy a szöszgyűjtő tevékenységért egy korábban ismeretlen szőrtípus a felelős. Ez nemcsak szokatlanul vékony, de apró tüskék is találhatók rajta, amelyek kis darabkákat horzsolnak le a hozzájuk érő ruháról. A szöszök máshol is gyűlnek a hason, de a szőrök koncentrikus elrendezése miatt végül mindig besodródnak középre, és megpihennek a köldök kis gödrében.

Viszont nemcsak ruhadarabok és por gyűlik össze a bőrredők között, hanem elhalt bőrdarabkák, a testünkből származó zsírmolekulák és hasonlók is. Tehát nemcsak a különböző ruhamárkák miatt tér el egy-egy ember köldökszösze, hanem mindegyik teljesen egyedi, mert

részben a tulajdonosából áll.

A köldökszösz tehát a test öntisztító mechanizmusa, amely megakadályozza, hogy a mindenfelé széthagyott maradékaink baktériumok táptalajává váljanak. Mondjuk erre az ember feltalált egy másik megoldást is a zuhany képében, de erről úgy tűnik, az evolúciónak még senki nem szólt. Aki emiatt már feleslegesnek ítéli a dolgot, hasborotválással megakadályozhatja a szösztermelődést, de Steinhauser figyelmeztet, hogy a kis szőrök gyorsan visszanőnek, és folytatják a gyűjtögetést. Az is segíthet, ha régi ruhákat hordunk, amelyekről már ledörzsölődött a legtöbb ledörzsölnivaló. Egy ausztrál kutatás szerint pedig a legaktívabban akkor gyűlik a szösz, ha az alany éppen csak egy kicsit túlsúlyos, a jelenség tehát fogyással és hízással is visszaszorítható.

Steinhauser szerint egy átlagos ember általában 1,8 milligrammnyi köldökszösszel rendelkezik. A kis csomó színe mindig kék, ennek okát viszont a tudós is csak találgatja. Az egyik elmélet szerint a (nem csak kék) ruhákban található kék színanyag olyan erős, hogy minden más szöszösszetevőt befog, mint a fehér mosásba keveredett piros bugyi.

koldokszosz

Ha már piros: a Graham Barker nevű ausztrál férfi azt állítja, hogy az ő köldökszösze ugyan nem kék, hanem általában pirosas árnyalatú, pedig alig hord ilyen színű ruhát. Ezen a ponton bárki joggal gondolhatná, hogy biztosan ez a legfurcsább dolog Barkerrel kapcsolatban, pedig a szorgalmas ausztrálról azt is kiderült, hogy 1984 óta minden egyes napon fogta az aktuális szösztermést, és gondosan elrakta egy felcímkézett befőttes üvegbe. Ez a bő harminc éves kitartás be is juttatta a Guinness Rekordok Könyvébe, és minden bizonnyal ő minden idők leghíresebb köldökszőrű embere is.