Az átlagosnál okosabb hölgyek nehezebben találnak társat. A pszichológus szerint akkor fenyegeti magány az intelligens nőket, ha nem bánnak okosan az eszükkel.

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki kedves, okos, szép, ráadásul jól fizető munkája van, mégsem talál megfelelő partnert magának.Népszerű sztárok, szépségkirálynők panaszkodnak, hogy csodálóik közül senki sem próbál komolyan közeledni hozzájuk. Mintha csak félnének tőlük. Ugyanakkor sok kevésbé sikeres, kevésbé mutatós hölgy büszkélkedhet komoly szándékú, kitartó udvarlókkal.

Három skóciai és egy angol város egyetemének tudósai négy évtizeden át vizsgálták kilencszáz férfi és nő intelligenciáját és párkapcsolatuk alakulását.Megállapították, hogy az intelligens nők általában nem rohannak hanyatt-homlok az anyakönyvvezető elé. A velük azonos intelligenciahányadossal (IQ-val) rendelkező férfiak viszont nem halogatják sokáig a házasságot.

A kutatók kiderítették, hogy a magas intelligenciahányadossal rendelkező hölgyek 35 százalékkal kisebb valószínűséggel találtak maguknak férjet, mint a náluk kevésbé eszes társaik. A 160-as IQ-t elérő férfiak 60 százaléka ugyancsak pár nélkül maradt. A brit tudósok szerint egyébként a 100-as IQ tekinthető átlagosnak.

Kíváncsiak voltak a felmérést végzők a jövedelmi viszonyok alakulására is. Úgy vélték, hogy az intelligencia és a társadalmi helyzet között szoros a kapcsolat. A vizsgálat eredményei igazolták feltételezéseiket. Kitűnt, hogy a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozó férfiak 88 százaléka már házasságot kötött, míg a kisebb pénzűek nehezebben találtak párt. A nők esetében fordítottan alakult a helyzet. A legtöbbet kereső hölgyek 82 százaléka egyáltalán nem kapkodta el a házasságot, szemben az alacsonyabb jövedelműekkel, akiknek 86 százaléka idejekorán férjhez ment.

okos-no
Az okos nő…

 

A Journal of Personality and Individual Preferences című szakmai kiadványban közzétett tanulmány szerint mindez nem jelenti azt, hogy minden nő ostoba, aki férjhez megy, és minden esetben az a jó fej férfi, aki inkább agglegény marad. A Sunday TimesPaul Brown pszichológus véleményét idézi, aki szerint egyszerűen arról van szó, hogy a nők rájöttek arra, hogy a férfiak nem eléggé érdekesek. Egy másik kutató viszont annak a véleményének adott hangot, hogy még a legokosabb férfiak is tartanak az intelligens asszonyoktól.

Christine Northam pszichológusnő szerint tény, hogy a férfiak ki nem állhatják a náluk értelmesebb nőket. A feministák forradalmával fémjelzett korunkban nem lényegtelen, hogya kutatást végző nemzetközi gárda nemrég tudatta a világgal: ha az említett intelligens hölgy mégis házasságra lép, nagyobb az esélye, hogy leánygyermeket szüljön. Egyesek szerint félő, hogy azoknak lesz igazuk, akik azt állítják: ha lassan is, de egész biztosan haladunk a nőuralom felé. A továbbtanulási és képzettségi statisztikák például azt bizonyítják, hogy a vállalati ranglétrán világszerte egyre előkelőbb helyre törnek az okos nők.