A magyar filmtörténet legendás mozijaiban azonban nemcsak a neves színészek, de cserfes gyerekek is feltűntek, akik örömmel emlékeztek vissza az Ötvös Csöpivel töltött forgatásokra. A Topolinót alakító Kristály Barbara és a Ricsi szerepét játszó Tuza Ritter Bálint örömmel nosztalgiázott a Vasárnapi Blikknek.

Ajándékot kapott

Kristály Barbara Topolinót alakította Bujtor mellett az Elvarázsolt dollár című 1985-ös filmben, s akkor még fel sem fogta, milyen neves színé­szekkel dolgozott együtt.

– Úszni tudó gyereket kerestek egy magyar játékfilmhez, és kíváncsiságból elmentem anyukámmal a válogatásra, ahol verset kellett mondani, és kacsintani – idézte fel az első pillanatokat Barbara, aki beismerte, gyerekként nagyon félt Horesnyi Lászlótól, akinek a gonosz Tacsányi szerepe jutott a filmben . – Emlék­szem, Laci bácsit a való életben sem szerettem, kerültem őt, pedig nagyon jó ember volt! Akárcsak Bujtor Csöpi, akitől kaptam a bazár­soron egy „szeretlek téged” feliratos figurát, amit a mai napig őrzök, és a fiaim szobáját díszíti – mosolyodott el Barbara. A színészi pálya helyett a gazdasági vonalat választó hölgy azóta is sok kedves pillanatot őriz a forgatásokról, és boldogan idézi fel őket. – Amikor a legendás hőlégballonos jelenetet akarták rögzíteni, a „gonosz” Horesnyi pihenésképp büfézni szeretett volna, de megkérték, hogy álljon ott mellettem, mert csak úgy lesz hiteles a félelmem – nevetett Barbara.

39b4511142bb3feafa365c893b1b5200

Bár Tuza Ritter Bálint még sokáig színészkedett, másban találta meg a számításait

Kosszal győzött

A Hamis a baba című film egykori csibész Ricsijét alakító Tuza Ritter Bálint pszichológusként végzett, ma már ugyan személyi edzőként dolgozik, de minden alkalommal boldogan emlékszik vissza a Bujtorral és stábjával eltöltött forgatási napokra.

– 8 évesen kerültem be a filmbe, és én voltam az utolsó a több száz fős válogatáson. A várakozási időt pedig azzal töltöttem, hogy a stúdió előtti kiégett autóban játszottam. Tiszta korom és kosz voltam, amikor bementem, mire Bujtor csak annyit mondott: „Minek jött be a többi gyerek? Elég lett volna, ha csak őt behívják!” Ezután bekerültem, és közel három hónapon át zajlott a közös munka, amit én egy jó játéknak fogtam fel. Bujtor nagyon ügyelt arra, hogy jó hangulatban teljenek a forgatások, úgy vélte, csak akkor tudunk jót alkotni – magyarázta Bálint, aki a gyerekszerepet követően még hosszú évekig dolgozott színészként, majd a sportban találta meg önmagát.

b3f1a2adc5fb4f5147d11e752cce21a7

A kis Barbarának szüksége volt a főgonoszt játszó színészre is /Fotó: GREBB

Vitorlázni hívta

– Az edzések mellett siklóernyőzöm és vitorlázom. Sajnos a mai napig bánom, hogy Bujtor István számtalan alkalommal elhívott magához, hogy megtanítson vitorlázni, de nem jutott rá időm. Azóta persze elsajátítottam a sportot, de boldogabb lennék, ha ő tanított volna – merengett Bálint.

Bujtor természetesen más fiatal színészekre is hatással volt, akikkel együtt játszott.

A Pogány Madonna gyereksztárját, Bencét annak idején Pálok Gábor alakította. Őt szintén felkerestük, ám lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

00ddc260ccfa69408e1055b37c10b5bb

Kristály Barbara a színészkedést otthagyta, de a magyar tengerre visszajár

27-szer adta hangját Bud Spencernek

A közgazdász végzettségű Bujtor István első filmszerepét A kőszívű ember fiaiban játszotta. Filmrendezőként A Pogány Madonnában próbálta ki magát először, ezt követően az összes Ötvös Csöpi-filmet ő rendezte, akárcsak a Szomszédok huszonkét epizódját. Rendszeresen szinkronizált, elsősorban Bud Spencer filmjeit: huszonhétszer kölcsönözte a hangját a nemrég elhunyt olasz színésznek. Szenvedélyes vitorlázóként fél életét a Balatonon töltötte. Balatonszemesen helyezték végső nyugalomra.