Köztudott, hogy az autósok legnagyobb rémálma tankolás közben az, ha véletlenül rossz üzemanyagot töltenek a kocsiba. De mi történik akkor, ha ez valóban bekövetkezik? A Fifth Gearcímű autós műsor tavaly decemberi videójából mindjárt kiderül.

asp_620_old-gas-pump-221836_960_720

A műsorvezető, Jon Bentley szerint kimondottan gyakoriak az ilyen balesetek. A felmérések szerint Angliában évente több százezer sofőr tankol rossz üzemanyagot (átlagosan minden hetedik autós). Érdekesség, hogy leggyakrabban rendőrök követik el ezt a fajta hibát, a nők pedig fele annyiszor cserélik fel a töltőpisztolyt, mint a férfiak.

asp_620_gasoline-175122_960_720

Amikor a benzines autóban gázolaj kerül:

A tesztet pont úgy hajtották végre a műsorban, ahogy a való életben elő szokott fordulni: a benzines Ford Escortban még volt valamennyi üzemanyag, amikor 5 liter gázolajat töltöttek rá. Ennek megfelelően az autó simán elindult, ám ahogy elégett az utolsó csepp folyadék is, a kocsi durván rángatni kezdett. Miután azonban ismét benzint töltöttek bele, az autó szinte tökéletesen működött. A teszt végeztével még az autó károsanyag-kibocsátását is megmérték, hogy megnézzék, történt-e bármi baja a katalizátornak, de az autó ezen a teszten is átment.

Amikor a dízeles autóba benzin kerül:

A tesztet fordítva is elvégezték: egy Opel Astra szinte teljesen kiürült üzemanyagtartályába 5 liter benzint töltöttek, ám az előző esettel ellentétben az autó vígan működött; nem rángatott és nem fulladt le. A károsanyag-kibocsátás tesztjénél már más volt a helyzet, ott ugyanis megállt a motor, és hiába próbálták ráadni a gyújtást, nem indult be. Miután ismét gázolajat töltöttek a tartályba, az autó motorja hol elindult, hol megállt, egészen addig, amíg a benzin ki nem ürült teljesen a tartályból. Miután az autóban ismét csak gázolaj volt, a kocsi újra tökéletesen működött.

A tesztek alapján úgy tűnik, az üzemanyag felcserélése nem feltétlenül jelenti a motor halálát, de az biztos, hogy nem tesz neki jót, pláne akkor, ha gyakran előfordul a dolog.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)