Napjainkban rengeteg olyan étellel találkozhatunk a boltok polcain, melyekkel kapcsolatban a leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy miből készülnek. Szépek, színesek, finomak, csalogatóak – ennyit látunk belőlük, pedig lehet, hogy ha tisztában lennénk azzal, hogy miből is van tulajdonképpen, egy életre elmenne a kedvünk attól, hogy ilyesmit kóstolgassunk.

vagohid

Az egyik legundorítóbb ilyen termék a gumicukor. Ez talán meglepően hangzik, mivel nagyon népszerű nassolnivaló, és sokan szívesen fogyasztják, ennek ellenére sajnos tény, hogy ez is, mint a legtöbb zselatintartalmú étel, vágóhídi végtermékből készül. Jusson ez eszünkbe akkor, mikor fagyit vagy krémsajtot eszünk, máris könnyebb lesz fogyókúrázni.

gumicuki-alapanyag

Az ipari nagyságrendű zselatint haszonállatok csontjából, bőréből és kötőszövetéből nyerik, pontosabban az ezekből kivett kollagénből. Ebből kiindulva tehát a zselatin készítése tulajdonképpen a vágóhidaknál indul, éppen ezért radikális vegetáriánusok szerint ez a leggusztustalanabb húsipari termék az összes közül.