Az erősebbik nem is vágyik a kényeztetésre legyen szó akár testi, akár lelki törődésről. Vannak azonban férfiak, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy minél tökéletesebbé formálják testüket. A cél érdekében nem riadnak vissza a női szépségápolás nem mindig kellemes praktikáitól sem, sőt vonzza őket az egyre tökéletesebb külső ideálja.

Szoláriumba járnak, szempillaspirált, körömlakkot, ránctalanító krémeket használnak, gyantával szabadulnak meg feleslegesnek vélt szőrzetüktől. Ők a metroszexuálisok, akik idejük jelentős részét a tükör előtt töltik.

Divat vagy életforma?

A metroszexualitás a hagyományos szerepeket elutasító új életforma, melyet a média teremtett. A reklámok, így a kozmetikumokat, divatcikkeket népszerűsítő spottok ma már nem csupán a hölgyeket szólítják meg, a férfiakat is ugyanolyan célközönségnek tekintik, megteremtve egy olyan feminim férfiideált, akire egész szépség-egészség iparág épülhet, és akik versenyre kelnek a hölgyek szépség iránti igényével.

Mi valójában a metroszexualitás?

A metroszexulaitás fogalmát elsőként a Salon.com internetes portál fogalmazta meg. A magazin szerint a metroszexuálisok általában egyedülálló fiatal, nagyvárosban élő, kényelmet, luxust élvező férfiak, akik vezető pozícióban dolgoznak, jó anyagi körülmények között élnek. Megengedhetik maguknak, hogy fodrászhoz, kozmetikushoz, klubokba, edzőtermekbe járjanak, a legújabb divat szerint öltözzenek, magas színvonalú testi kényeztetést élvezzenek. Ellentmondásos stílus, mivel a férfiasság elemei elegyednek nőies vonásokkal.

Egy felmérés szerint Európában a 35 év alatti korosztály közel negyven százaléka metroszexuális. Nem csekély táboruk is két részre oszlik. Vannak, akik magukénak vallhatják ezt a stílust, mert anyagi lehetőségeik megengedik a luxus életformát, és vannak, akik csak sóvárognak a külsőségeiben fényűző lét után, de csak kisebb szépségápolási beruházásokra futja, pl. melírozás, szemfesték stb.

Magyarországon is egyre népszerűbb a metroszexualitás.  Gondoljunk csak a csípőnadrágra, ami ma már nemcsak a lányok kedvenc viselete, de a szolárium barna bőr és a szőkére melírozott hajtincsek, ékszerek sem csupán a hölgyek kiváltsága. Mi nők csak reménykedhetünk, hogy ebben az egyre inkább elnőiesedő világban azért megmaradnak a férfias jellemvonások is, és nem keverednek össze teljesen a nemi szerepek.

(forrás: egeszsegtukor)