Itthon már javában tombol a tél, így nem meglepő, hogy sokan döntenek úgy, egy melegebb helyen szeretnének feltöltődni és akár az ünnepeket is ott töltik. Cikksorozatunkban összegyűjtjük neked a legszebb, legizgalmasabb és legkülönlegesebb egzotikus helyeket, megkönnyítve ezzel a választást.

A Maldív Köztársaság az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél található, a Maldív-szigetek pedig az 1192 szigetből álló terület összefogó megnevezése, melyek közül mindössze kb. 200 lakott, 87-et pedig kifejezetten turisták számára alakítottak ki. Meglepő tény lehet, hogy a szigetek legnagyobbika mindössze 13 km² és csupán kb. 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.
Az éghajlat jellemzően trópusi, így a hőmérséklet csak éjszakánként csökken 25 °C alá.

maldiv

 

Hogyan készüljünk fel?

Az utazással kapcsolatban nincs nehéz dolgunk, hisz magyar állampolgárként vízum nélkül juthatunk ki, ám figyeljünk arra, hogy a kiutazástól számított 6 hónapon belül útlevelünk még érvényes legyen.

Alkoholt, kábítószert és élelmiszert bevinni, teknőspáncélt és korallt pedig kihozni az országból szigorúan tilos (ezért még meg is büntethetnek minket).

A hivatalos fizetőeszköz a Maldív-szigeteken a maldív rúpia (MVR), 1000 HUF-ért körülbelül 70 rúpiát kapunk. A pénzváltást ráérünk az ottlétünk idején intézni, hiszen rengeteg pénzváltót találhatunk kint. Ha tudjuk, kerüljük el az automatából való pénzfelvételt, mert ezért elég borsos illetéket kell fizetnünk.

maldiv 2

 

Ha telefonálni támad kedved

Legjobb esetben pihenni utazunk valamelyik szigetre, de akadhatnak olyan halaszthatatlan tennivalók, melyek miatt szükségünk lehet internetre és/vagy telefonra. A szállodák többségében (van ahol ingyenesen, van ahol díjfizetésellenében) használhatjuk a szálló által biztosított wifit. A telefonálás már nehezebb dió, mert a Maldív-szigetekről nagyon drága telefonálni, ezért, ha lehet, próbáljuk meg személyes és üzleti beszélgetéseinket inkább az internet adta lehetőségekre korlátozni. Indulás előtt pedig nem árt telefonszolgáltatónknál érdeklődni a költségekről.

maldiv zaszlo

 

Az Indiai-óceán virága

Az „Indiai-óceán virága” azonban nem csak a lustálkodóknak nyújt hatalmas élményt, hanem azoknak is, akik fel szeretnék fedezni, mi rejlik a fehér homokos part és a kristálytiszta víz mögött, vagy inkább alatt. A turistaprogramok legtöbbje a víz élővilágának megismerésére korlátozódik. De cseppet se ijedjünk meg, hiszen rengeteg fantasztikus lehetőség közül választhatunk.
Kezdhetjük felszíni búvárkodással, majd elmehetünk hajókázni. Egyes szigeteken akár kifoghatjuk a saját vacsoránkat is, sőt, ha igazán új dolgot szeretnénk kipróbálni, úszhatunk teknősökkel vagy szemtől szembe kerülhetünkcápákkal.

Kultúra

A kultúra megismerésére is van mód bőven, ehhez elég, ha bebarangoljuk a szigetet, ahol megszállunk (főleg, ha olyat választunk, ahol még élnek őslakosok). A fiatalok számára mindenképpen ajánlatos ellátogatni a fővárosba, Maléba, ahol egy igazán nyüzsgő paradicsomba csöppennek. A város nyugodtabb arcát akkor láthatjuk meg, ha ellátogatunk a piacra, megcsodáljuk a mecseteket, vagy egyszerűen csak induljunk sétára a kis utcákban.

maldiv tenger

 

Ha elköteleztük magunkat az utazás mellett, rengeteg ajánlat közül válogathatunk. A három csillagostól az öt csillagos szállodákon keresztül megtalálunk mindent. Az utazási irodáknál egy 9 nap / 7 éjszakás turnust már körülbelül 180.000 HUF-tól igénybe lehet venni, a határ pedig, hát a csillagos ég. Mindegy azonban, hogy egyedül, párunkkal vagy családosan utazunk, abban biztosak lehetünk, hogy a Maldív-szigeteken életre szóló élményben és pompás kikapcsolódásban lesz részünk.