A Csúnya Állatok Védelméért Egyesület szavazást indított annak érdekében, hogy megtalálja a világ legcsúnyább állatát, mely a jövőben a meglehetősen különös egyesület reklámarcává léphetne elő. Az egyesület célja egyébként a nevében rejlik: meg akarják óvni a csúnya állatokat a kihalástól. Elmondásuk szerint csak az aranyos, kedves, bolyhos kisállatok kerülnek reflektorfénybe, ezért az előnytelen külsejű állatok védelmével senki nem foglalkozik. Az egyesület szerint számos faj halt már ki csúnyasága miatt, amit a jövőben szeretnének megakadályozni.

 

psychrolutes marcidus
psychrolutes marcidus

A szavazásnak eredetileg tizenegy esélyese volt, az első ötbe azonban csak a kakapó, a mexikói axolotl, a Titicaca-tavi óriásbéka, a borneói nagy orrú majom és a magyar névvel nem rendelkező psychrolutes marcidus került be. A szavazást végezetül, és egyébként joggal a mélytengeri psychrolutes marcidus nyerte, mely az egyesület kampányának reklámarca is lesz.

Ez az egyébként valóban hihetetlen külsővel rendelkező halféleség 600 és 1200 méter mélységben él Tasmania, valamint Délkelet-Ausztrália partjainál. Teste kocsonyás, gyakorlatilag alig sűrűbb a víznél, így szinte csak lebeg a mélyben, rákokkal és homárokkal táplálkozik és gyakran lesz halászok áldozata, bár teljes mértékben ehetetlen.