Eljárás indult egy 91 éves német nő ellen, aki nekilátott megfejteni a nürnbergi Neues Múzeumban kiállított, keresztrejtvényt ábrázoló avantgárd műalkotást – írja az MTI. 

 

kereszrejtvény

 

A Reading-work című, 1965-ben készült képet az avantgárd művész, Arthur Köpcke készítette. A keresztrejtvényt ábrázoló alkotáson az “Insert Words” felirat szólít fel a hiányzó kockák kitöltésére.

Az idős hölgy egy nyugdíjascsoporttal látogatott el a kiállításra, és golyóstollal töltötte ki az üres kockákat. A múzeum szakértői szerint a műalkotás szerencsére restaurálható. Az ügyet azért jelentették, mert a magángyűjteményből kölcsönzött képet 80 ezer euróra (25 millió forintra) biztosították.

A nő ellen rongálás miatt indult vizsgálat, de nem feltételezik, hogy direkt akarta tönkretenni a képet.

A nyugdíjas hölgy a rendőrségnek elmondta: szó szerint értelmezte a kép angol nyelvű szövegét, ezért állt neki megfejteni a keresztrejtvényt. Szerinte a múzeumnak fel kellett volna hívnia a látogatók figyelmét arra, hogy ne írjanak bele a képbe.

A nyugdíjas csoportot vezető elmondta, hogy a kiállításon sok interaktív művészeti alkotás szerepelt, emiatt könnyű volt összetéveszteni egy olyan munkát, ami szintén azok közé volt sorolható.