Arról, hogy milyen gyakran, és mivel is kéne fürdenünk, még maguk a szakértők sem értenek egyet: akad, aki 12 éve nem fürdött, és kutya baja, ám ettől eltekintve számos egészségügyi következménye lehet a tisztálkodás teljes kiiktatásának.

A már eleve tiszta bőrön is találhatók baktériumok, pont ezért nem szeretik a bőrgyógyászok az antibakteriális hatású tisztálkodószereket, hiszen a hasznos bacikkal is végeznek, amik pedig pont részei természetes védőköpenyünknek.

Visszatérve a káros baktériumokra, az egész nap a tömegközlekedésen, kilincsekről, oviból, iskolából, munkahelyről, nyilvános vécéről begyűjtött baktériumok, vírusok a teljes tisztálkodásblokknak, – azaz a kézmosás felfüggesztésének is – következményeként a kezünkön tenyésznek, és amint arcunkhoz, ajkainkhoz, vagy gyermekünkhöz érünk, adjuk is őket tovább. Ha lenyeljük ezeket, mert megnyaltuk az ujjunkat a boltban a zacskó szétválasztásához, akkor akár hasmenés, hányás is lehet a vége, a piszkos kézzel történő orrtörléssel pedig jó kis influenzát is szerezhetünk.

Ha már pár hónapja nem fürödtünk, akkor a bacilusok a porral, kosszal, és saját bőrünk által termelt olajokkal, illetve izzadságal összekeveredve egyfajta páncélt alkot rajtunk, vastag, barna plakk képződik mindenhol, és büdösek leszünk. Izzadságunk egyébként önmagában nem lenne szagos, de a baktériumok elkezdik megenni a fehérjéket, és a verejtékben lévő zsírsavakat, és ez lesz végül a rossz szagú vegyületek kialakulásának oka.

Ezzel szemben ha mégis úgy döntenénk, hogy az ellenkező végletbe esünk, azaz minden nap akár többször is fürdünk, az is káros ránk nézve, a sok kemikália ugyanis megbontja a bőr egyensúlyát, lemossa az olajokat, és a kis töréseken át a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a bőrbe. A szakemberek nagy része szerint az intim területeket mossuk naponta egyszer, de hacsak nem sportolunk rendszeresen, vagy dolgozunk nagyon piszkos helyen, hetene háromszor elég az egész testet megtisztítani.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)