Komoly kétségek merültek fel a brit igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban, miután egy visszaeső, kifejezetten veszélyesnek minősített gyermekmolesztálót másodszor is büntetése letöltése előtt próbaidőre bocsájtottak, s ő másodszor is megszökött a hatóságok elől.

A most 42 éves Mark Slemant először 1994-ben ítélték el, akkor kilenc év börtönre azért, mert elrabolt és meg akart erőszakolni egy tíz éves kislányt. A bíró „hideg, érzelemmentes pszichopataként” jellemezte  a személyiségzavarral is diagnosztizált pedofilt, akit ennek ellenére büntetésének teljes letöltése előtt kiengedtek a börtönből próbaidőre – Sleman pedig ezt kihasználva megszökött csak azért, hogy meglátogathasson egy sztriptízbárt.

A bűnözőt 2008-ben állították másodszor is bíróság elé, ekkor hét évre ítélték, mert felfegyverkezve kirabolt egy hajléktalant, de idén augusztusban ismét próbára bocsájtották. Sleman pedig jó szokásához híven szinte azonnal megszökött. A rendőrség azóta is kétségbeesetten próbálja kézre keríteni, mielőtt ismét megtámadna valakit.

Mark-Sleman

Az est leginkább első áldozatának családját háborította fel. A ’94-ben elrabolt kislány anyja már az első alkalommal is számon kérte az illetékes felügyelőtisztet, aki annyit mondott Sleman nightclub-látogatásáról, hogy „érthető, ha inni akar egyet, hiszen sokáig volt bent”.

A hatóságoknak a szabályozások miatt nem sok lehetőségük volt arra, hogy megakadályozzák a bűnöző ismételt szabadlábra helyezését, mivel jelenleg mindenkit, akit 12 hónapnál hosszabb időre ítélnek el határozott időre, büntetése felénél próbaidőre kell bocsájtani, írja a Telegraph.