A könnyen jött pénz könnyen megy, tartja a mondás, erről pedig Eike Fuhrken Batista, 57 éves brazil (ex)milliárdos bőven tudna mesélni. A férfi 2008-ban jelent meg a leggazdagabbak listáján a semmiből, körülbelül 6,6 milliárd dolláros vagyonnal. Ez az összeg aztán szépen gyarapodott, tavaly már 30 milliárd dollárjával a a hetedik helyen szerepelt a Forbes magazin leggazdagabb embereket összegyűjtő listáján.

Eike Fuhrken Batista

Eike Fuhrken Batista vagyonát olajból,gázból és a bányászatból szerezte, azonban nem tartott sokáig a hatalmas jólét: a tavalyi 30 milliárdos vagyon igen gyorsan apadni kezdett, mostanra pedig mindössze 900 millió dollárja maradt. A problémát állítólag az okozta, hogy az EBX Group név alatt futó öt vállalata közül az egyik, az OGX látványosan hanyatlani kezdett, ami azért problémás, mert az adta a vagyon kétharmad részét.

OGX

A problémák igen összetettek voltak, szerepelt köztük szerencsétlen sajtónyilatkozat, illetve az is, hogy a részvények értéke is töredékére csökkent. Batista saját vagyonából igyekezett a pénzügyi gondokat megoldani, ami így annak rendje és módja szerint igen súlyosan csökkent, szakértők szerint pedig a folyamat még nem állt meg.