Hol történik a legtöbb gyilkosság és öngyilkosság az EU-ban?

Összevetettük a gyilkosságok és az öngyilkosságok arányát EU-szerte. Ez alapján az derült ki, hogy Litvániában vannak a legnagyobb veszélyben az emberek másoktól vagy maguktól, azonban a harmadik helyen ott van Magyarország. Míg a legnagyobb biztonságban a déli népek vannak. Emberölés és öngyilkosság miatt az általunk vizsgált időszakban 61 ezer ember halt meg, az EU-ban éves szinten bekövetkezett haláleseteknek hozzávetőleg 1,3 százaléka.

a legtöbb emberölés a három balti államban, Lettországban, Litvániában és Észtországban történt.

Csak összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban 2016-ban 5,5 emberölés volt 100 000 emberre vonatkoztatva, míg Oroszországban ez az arány 10,8 volt. A rendelkezésre álló adatok azt is megmutatják, hogy a gyilkossági kísérletek száma 2008-2016 között meglehetősen stabil maradt.

Az Európai Unióban 2015-ben bekövetkezett 4,9 millió halálesetből 56 ezer volt szándékos öngyilkosság. 10 esetből közel 8-at férfiak követtek el és az esetek mintegy fele 40 és 65 év közötti személy volt.

A legnagyobb esély arra, hogy valakit megöljenek, vagy ő vessen véget a saját életének Litvánia vezeti Lettország előtt, a harmadik helyen pedig Magyarország található. A legnagyobb biztonságban másoktól és maguktól akkor vannak az emberek, ha Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban élünk.