Kicsiny országunk nem egy feltalálót adott a világnak, csak sokszor mások aratták le helyettük a babérokat, vagy csak szimplán elfelejtették őket. Nélkülük a mindennapi életünk nehézkesebb lenne. Gondolok például a golyóstollra, számítógépre és: az autógyártásra! A következőkben négy magyarról lesz szó, akik jelentős áttöréseket értek el az autózás terén.

Galamb József (1881-1955)

Szegény családban született, de remek tanulmányinak köszönhetően ösztöndíjat nyert Németországba. Eleinte Daimler Benz gyárában dolgozott, később az Adlernél motor összeszerelőként. Majd Amerikában kapott jó ajánlatot a Cadillactől, de a Ford 2 dollárral magasabb fizetést ajánlott, így hozzájuk szerződött; a cég akkoriban a Dodge Brotherstől rendelte alkatrészeit. Farkas Jenővel és Childe Wills-szel megalkották a legendás T modelt, saját alkatrészeket terveztek hozzá. Ebből összesen 15,5 millió darabot adtak el 20 év alatt. 75.000 dolláros fizetése megegyezett az elnöki fizetéssel. Nevéhez köthető továbbá a bolygóműves sebességváltó és a levehető hengerfejű motor, ezek annak idején forradalmi technikai újítások voltak. A Ford márkafelirata mai napig az ő kézírását viseli.

autogyartas-4-700x465

Járay Pál (1889-1974)

Az autózás aerodinamikai úttörője, feltalálta az áramvonalas autó fogalmát. Még a mai kutatások szerint is az övé a legkisebb légellenállású karosszéria (Járay karosszéria). 1921-es szabadalmában leírja, hogy az „A” oszlop megdöntése (szélvédő), az autó orrának lekerekítése és farának elnyújtása az ideális forma. Elveit felhasználva akár 25 százalékos fogyasztás csökkenést is elértek. Szabadalma a VW bogár, ami nem kifejezetten nyújtott hátuljáról híres, de ez a forma még kedvezőbb aerodinamikai szempontból. Terveit az Audi és a Bugatti is felhasználta.

autogyartas-3-700x424

Barényi Béla (1907-1997)

A biztonság terén ért el jelentős áttöréseket 2500 (igen, kétezer-ötszáz) szabadalmával. A Mercedes biztonsági részlegének megalapítója, továbbá az első törésteszteket is ő végezte. Felismerte a gyűrődési zóna fogalmát; a merev utastér köré erő hatására gyűrődő nem pedig szilánkosra törő anyagú külsőt kell készíteni. Ez mérsékeli a hirtelen lassulást és nem repül darabokra az autó. A beltér lekerekített formáit szintén neki köszönhetjük. A Mercedes mai napig alapelveire építkezik.

autogyartas-5-700x934

Dr. Anisits Ferenc (1938-)

A szakma csak „dízelpápának” becézi. Jelentős áttöréseket ért el a dieselmotorok fejlesztésében. Kezdetben autómosóként kezdte, majd kisebb szerelési feladatokat is rábíztak. A  M.A.N-nál hajómotorokon dolgozott, de pályafutásának nagy részét a  BMW-nél töltötte. A cég által gyártott első diesel üzemű motor és ennek utódai az ő nevéhez fűződnek, az első közvetlen befecskendezéses V8-as szintén. A 24 órás nürnburgringi versenyen a BMW történetében először győznek dieseles kocsival, az autó a „lelkét” ugyancsak neki köszönheti. 1999-ben és 2000-ben konstrukciója megkapta az „év motorja” díjat. Továbbá több egyenletét a mai napig is tanítják szerte a világban.

autogyartas-6-700x525

Persze ez nem minden, számtalan ember beírta magát az autógyártás történetébe, én őket akartam kiemelni. Szomorú tény, hogy aki letett valamit az asztalra, az leginkább külföldön érte el sikereit, többen még csak nem is itthon születtek.  Mindenesetre jusson eszedbe, amikor legközelebb olyan eszközt használsz vagy látsz, amit belső égésű motor hajt (a busztól sportkocsikon át a fűnyíróig), hogy megint sokat adtunk a világnak.