Január 26-án a Föld legmagasabb vulkánjára, a 6893 méter magas Ojos del Saladóra indulnak geográfusok. A Földgömb-Atacama Klímamonitring Expedíció tervezett munkájáról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumában tartottak sajtótájékoztatót. A helyszín¬választás nem véletlen, hiszen a 2012-ben elkezdett magyar vizsgálatsorozat a Föld egyik legextrémebb helyszínén zajlik, ahol mindennaposak a 100 km/h-t elérő szelek. Ehhez a nyári idényben is télies hideg, valamint szélsőséges szárazság kapcsolódik – így bolygónk legmagasabban fekvő hűvös sivataga várja a több hetes sátrazásra a magyar kutatókat.

asp_970px_befagyott_tomeder_6500_meteren

 

asp_970px_befagyott_tomeder_6500meteren_2

A Dr. Nagy Balázs vezette 4 fős expedíció az örök fagy változását, a vízjelenlétet és a környezet átalakulását vizsgálja a Puna de Atacama fennsíkból kiemelkedő Andok több magassági szintjén – 4200 m-től 6893 méterig – a 2012-ben telepített és azóta folyamatosan mérő, valamint a magukkal szállított műszerek segítségével. Egyedülálló, hogy a Földön ilyen magasságban, ilyen profilt átfogva máshol nem végeznek klíma- és környezeti monitoring vizsgálatot. A kutatók január 26-án indulnak útnak – először Chile fővárosába Santiago de Chilébe, majd onnan irány az Atacama-sivatag és az Andok.

Az expedícióban idén részt vesz fotós kollégánk, Kálló Péter is, akinek a felfedezőútról készült fényképeit láthatjátok majd itt, nálunk.

asp_970px_adatgyujtes_heiling_zsolt

 

asp_970px_jegmintavetel_nagy_balazs

A kutatók fő célja, hogy a műszeres geográfiai, geofizikai, meteorológiai és mikrobiológiai vizsgálatok adatainak begyűjtésével olyan fontos információkhoz jussanak, melyek segítenek pontosan meghatározni klímaváltozás mai helyi és térségi következményeit, és előre jelezni az extrém (rendkívül száraz és hideg) környezetek dinamikus átalakulásait. Eközben olyan környezetben dolgoznak, amelynek kialakulása és változásai a Földön páratlan időjárási szélsőségekről árulkodnak: az eddig mért legerősebb szél meghaladta a 400 km/h-t, a nyár közepi hőmérséklet fagypont alatti, és esőt még senki sem látott a magasabb régiókban.

asp_970px_tejos_tabor_5800m_mari_laszlo_heiling_zsolt

 

asp_970px_szelcsapda_nagy_balazs

 

asp_970px_ojos_del_salado_6893m

 

asp_970px_jegtuk_kozott_6000_meteren

A kutatást Dr. Nagy Balázs geográfus vezeti, Heiling Zsolt terepi mérnök szervezte, a csapat tagja továbbá Ignéczi Ádám geográfus és Kálló Péter fotográfus.

asp_970px_terepjaroval_az_ojosra

 

asp_970px_tomedervizsgalat_6000meteren_nagy_balazs

Az expedíció ideje alatt “Kövesd a Kutatókat!” címmel – a naponta frissülő helyszíni híranyagra alapozva – általános- és középiskolások vetélkedhetnek értékes díjakért. A 2 fős csapatok három internetes fordulóban oldják meg a Chiléről, a vulkánosságról, a klímakutatásról és az expedícióról feltett kérdéseket. A verseny fővédnöke Verónica Chahin, Chile magyarországi nagykövetasszonya. A versenyre nem szükséges nevezni, akár az első forduló napján, február 11-én is bekapcsolódhat bárki a játékba. Elegendő, ha megoldja mind a három forduló feladatait.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)