Biztosan mindenki másképpen tenné rangsorba a hazai rockzenészeket, sőt, talán egyes bandák nem is szerepelnének ebben a listában. Jelezném, hogy én a hazai rockzenét kevésbé hallgatom, mégis úgy érzem, hogyha már a külföldieket heti, vagy kétheti szinten felsorakoztatom(felsorakoztatjuk), akkor a hazaiakat is illik/illene elhozni nektek legalább egy top tízes formában. Próbáljon meg mindenki úgy tekinteni, hogy a nagyközönség szava a döntő. Ebben a tízes listában megtalálhatjátok a régebbi, és újabb, avagy régi-újabb csapatokat is.

10. Road

road

 

A zenekar már 2003-ban együtt zenélt. A zenekar mai felállása 2004-re állt össze. Utána eldöntötték, hogy kinek mi lesz a szerepe és nekiláttak dalokat készíteni. Saját elmondásuk szerint kompromisszumok nélkül alkották meg az első lemezüket, ami a Nem kell más címet kapta, szerintük elengedhetetlen egy-egy lemezhez, hogy minden tagnak tetsszen az összes albumon szereplő szám. Az albumot a Music Works adta ki. Összesen tizenkét dal szerepel a lemezen, saját erejükből kis költségvetésből hozták össze, barátaik segítségével egy klipet is készítettek a Nélküled című dalhoz. Még ez év őszén országos turnéra indultak. 2006-ban ki is adták második lemezüket, ami a Második harapás nevet kapta, az Edge Records gondozásában. A Parkplatz stúdióban rögzítették. Az album sokban hasonlít az elsőre, azonban már sokkal összetettebb és inkább metalnak nevezhető, mintsem rock and rollnak. Szintén tizenkét dal szerepel a lemezen, a Mahasz toplistája első negyvenébe még az első héten bekerült a lemez. Lóránt Demeter segítségével a Ne mondd című dalukhoz klipet is készítettek.

Ezek után pedig koncertek tömkelege következett, majd 2007 decemberében elkészült az 1000 lépés című klip is, utána pedig ismételten fellépések és dalírások sora következett. 2008 elején felvették harmadik lemezüket is az érdi Bakery Stúdióban, és az Aranylemez címet viseli. 2009-ben rajongóik legnagyobb örömére egy DVD-t is kiadtak, ami a Heves megye Lordjai címet viseli, a rengetek koncertfelvétel mellett a zenekar tagjainak mindennapi életét is szemlélteti. Negyedik lemezük az Emberteremtő címet kapta, ami 2010-ben jelent meg, aminek sikere sajnos nem ért fel elődjeivel, viszont a road továbbra is dolgozott, írt és koncertezett. Következő lemezük 2013. március 11-én jelent meg, Tegyük fel néven, bemutatása a Barbara Negra Music Clubban volt, még a hivatalos megjelenés előtt, március 8-án, ahol a tagok dedikálták is azt a vendégeknek, a fellépés során aranylemezzé is nyilvánították az albumot.

9. Depresszió

Depresszió-Sajtófotó-2013.-Tavaszi-Turné

 

A Depresszió egy magyar rock/metalegyüttes. A öttagú zenekar 1999 végén vált teljessé. A már egy ideje együtt zenélő három alapítótaghoz (Halász Ferenc – ének/gitár, Nagy Dávid – dob, Reichert Roland – gitár) 1999 végén csatlakozott Hartmann Ádám, s ezzel már véglegesen megalakult a Depresszió. Az év eleji felkészülések közben már klubkoncertekkel elindult a zenekar. Első nagylemezüket 2000 augusztusában rögzítették. Öt teljes albumot, egy EP-t és kettő DVD-t adtak ki ezidáig. Az együttes zenei stílusán többek között a Sepultura, a Korn és a Tankcsapda hatása érződik.

8. Edda

edda

 

Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. Az együttes magva 1973-ban alakult Griff néven, majd 1974-től Edda néven folytatták (ezt tekintjük a zenekar születési évének a „miskolci időszámítás” szerint, valamint ez év szeptemberében lett Pataky Attila az énekes). 1977-ben került a zenekarba Slamovits István, akinek a zenéje meghatározta a zenekar hangzásvilágát. A klasszikus „bakancsos” felállás 1978 szeptemberére állt össze, amikor Zselencz László is a zenekar tagja lett. 1980-tól Edda Művek a nevük, és ezt tekintjük a zenekar születési évének „országosan”. A zenekar nevében a „művek” szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban – az „acélvárosban” – kezdte pályafutását. A lemezeladást nézve Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett. Szinte valamennyi lemezük “bearanyozódott”. Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörniük a fővárosi bandák egyeduralmát.

7. P.Mobil

2013_p_mobil_egyuttes

 

A P. Mobil-koncertek voltak az elsők Magyarországon, ahol „csápolt” a közönség. A későbbi koncerteknek pedig szinte kötelező elemévé vált a rajongók követelő buzdítása: „A Hajsza, a Gálya, a Főnix éjszakája…”.  A zenekar a hetvenes évek közepétől  a sikertelenség miatt gyakran változó felállásban lépett a közönség elé. Hat komplett, nagylemezre kívánkozó zeneanyaggal, de a „külvárosinak”, „barbárnak” elkönyvelt zenekar sokáig hiába kopogtatott a hivatalos intézmények ajtaján, dalaikat a Sanzonbizottság, a Rádió és az MHV is visszautasította. Csak egyre növekvő népszerűségüknek, illetve a kemény rock terjedő divatjának köszönhették, hogy a hetvenes évek második felében három kislemezük (Kétforintos dal, Menj tovább, 1978; Forma 1, Utolsó cigaretta, 1979; Miskolc, Csizma az asztalon, 1980) megjelenhetett. A zenekar ezekkel a dalokkal, illetve műsorai betétszámaival (Pokolba tartó vonat, Rocktóber, Bíborlepke stb.) állandóan a sikerlistákon szerepelt, de mivel nem voltak hajlandóak kompromisszumokra, például egyes dalok szövegének átírására, megváltoztatására, a zenekar elsőként sorolt be a „fekete bárányok” csapatába.  1981 őszén megjelent a P.Mobil első, „válogatott” felvételeknek is beillő nagylemeze, a Mobilizmo.

Az 1980-as években két további nagylemezük jelent meg, az új szerzeményeket tartalmazó Heavy Medal és a Honfoglalás (Rocklegendák 3.), amelyre addig csak kislemezen megjelent vagy koncerteken játszott dalokat vettek fel. Az évtized közepén az együttes elhallgatott.  1997-ben jelentősen változott a felállás: részben a párhuzamosan működő, ugyancsak P. Mobil-dalokat játszó Tunyogi Band miatt, részben alkoholproblémák és anyagi viták miatt Tunyoginak, Kékesinek és Zeffernek távoznia kellett, helyükre Rudán Joe énekes és Póka Egon basszusgitáros érkeztek. Velük készült az 1998-ban megjelent Kutyából szalonna album. Eredetileg a Kopaszkutya című film folytatásához készítették, amiben Schuster, Rudán, Póka és Deák Bill játszották volna a főbb szerepeket, a film azonban nem készült el.

6. Republic

republic

 

A Republic egy 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes. Minden évben hagyományosan március 15-én tartották a nagykoncertjüket, az első ilyen alkalom 1996-ban a Budapest Sportcsarnokban volt. 2010-ben a Republic együttes tagjai (Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, és Tóth Zoltán), megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából, előadóművészi tevékenységük elismeréseként megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, polgári tagozata kitüntetést. A Magyarország története sorozat (2009–2010) „Emberlelkű Földeken” című vége-főcím zenéjét is a zenekar szerezte, akárcsak „A rózsa vére” film (1998) teljes zenei anyagát.

Bódi Lászlónak az együttes énekesének, egyik alapítótagjának, meghatározó frontemberének 2013. március 11-ei halála után a zenekar tagjainak többsége a zenélés folytatása mellett döntött. Az együttes nevét Republic 67-re változtatták, az új énekesük Sipos F. Tamás lett. Tóth Zoltán gitáros viszont bejelentette kilépését, mivel egyetértett Bódi László régebben kinyilvánított véleményével, miszerint a Republicnak bármelyik tag nélkül vége lenne. A helyére az addig akusztikus gitáron közreműködő Halász Gábor lépett elő teljes jogú taggá.

5. Pokolgép

pokolgep

A Pokolgép az 1980-as évek elején alakult magyar heavy metal együttes. Nevükhöz köthető az első magyar heavy metal album, az 1986-ban megjelent Totális metál. A Kukovecz Gábor gitáros és Paksi Endre basszusgitáros által alapított zenekar Kalapács József énekessel az évtized második felében a legnépszerűbb heavy metal együttes volt Magyarországon. A klasszikus felállású Pokolgépből 1990-ben vált ki Kalapács és a gitáros Nagyfi László, hogy megalakítsák az Omen zenekart. Az új frontember Rudán Joe lett, akivel két újabb stúdióalbumot készített a Pokolgép, majd a fokozatos ellehetetlenülés következtében végül 1994-ben feloszlottak. A Kukovecz és Rudán körül újjászerveződött zenekar 1999-ben tért vissza. Az újra megerősödő hazai heavy metal színtéren a Pokolgép is megtalálta a helyét. Azóta is rendszeresen készítenek új albumokat, és sikerrel koncerteznek itthon, valamint az országhatáron túl. Húsz év után, 2010 tavaszán távozott az együttesből Rudán Joe énekes, utódja Tóth Attila lett.

4. Beatrice

beatrice

A Beatrice (vagy egyszerűen Ricse) magyar rockegyüttes. 1969-ben alakult leányzenekarként, akik főleg feldolgozásokat játszottak. 1971-ben csatlakozott Nagy Feró a zenekarhoz frontemberként. A következő években teljesen kicserélődött a tagság, 1974-től elkezdtek saját dalokat írni az akkor divatos glam rock stílusban. Folyamatosan próbáltak lemezszerződéshez jutni, ennek érdekében 1976-tól a diszkózene felé orientálódtak. 1977-ben feloszlottak, majd a következő évben Nagy Feró Miklóska Lajos basszusgitárossal, Lugosi László gitárossal, Gidófalvy Attila billentyűssel és Donászy Tibor dobossal újjáalakította a Beatricét, és az AC/DC nyomán újra rockot játszottak. Ekkor születtek olyan mára klasszikussá vált, a mindennapi kilátástalanságot megéneklő dalaik, mint a Jerikó, a Nagyvárosi farkas, vagy az Angyalföld. A pártállami kultúrpolitika folyamatosan akadályozta a „kezelhetetlen” zenekart, mely ennek hatására végül 1981-ben feloszlott.

A Beatrice az 1987-es újjáalakulása után, a rendszerváltás légkörében lett sikercsapat. 1988-ban magánkiadásban végre megjelent első albumuk, az 1991-es Utálom az egész XX. századot című második lemezük pedig 40 héten keresztül szerepelt a Mahasz lemezeladási toplistáján, és az első helyre is feljutott. A lemezről a Beatrice máig legnagyobb slágere a 8 óra munka című dal lett. Országszerte telt házas koncerteket adtak. 1994-re az együttes gyakorlatilag elfogyott: Nagy Feró mellett csak Brúger László gitáros maradt az együttesben. Nagy Feró ezért ismét újjá szervezte a zenekart, és 1994-től hivatalosan is Új Beatrice néven működtek, változó felállással. Az „új” jelzőt a későbbiekben elhagyták, ugyanakkor az utóbbi években gyakran hirdetik a koncerteket „Nagy Feró és a Beatrice” formában. Az együttes 30 éves jubileumát megörökítő, 2010-ben megjelent koncertvideó a Mahasz DVD-listájának 1. helyére került.

3. Supernem

supernem

A Supernem egy magyar rock/punk rock együttes. A zenekart 2002-ben alapította Papp Szabolcs énekes/basszusgitáros, Pulius Tibor gitáros, és Mózsik Imre dobos. Még ebben az évben megjelent első kislemezük és videoklipjük K-k-kétszer címmel, majd 2003 májusában első nagylemezük is, Hangosabban! címmel. Napjainkig négy nagylemezt adtak ki, több dalukból is országszerte ismert sláger lett. Az együttes 2011-ig az eredeti felállásban zenélt, ekkor csatlakozott hozzájuk Kubányi Bálint billentyűs. Rendszeres fellépői a magyarországi rock kluboknak és fesztiváloknak.

2. Sex Action

sex action

A Sex Action egy magyar dirty rock együttes, melyet 1989 márciusában alapította Szendrey Zsolt “Szasza” (ex-Love) énekes és Mátyás Attila az F.O. System gitárosa. A ritmusszekciót Zana Zoltán alias Ganxsta “Döglégy” Zolee (ex-Dance) dobos és Somlyay Miklós “Miksa” (ex-Kézi Chopin) basszusgitáros alkották. A kultikus Fekete Lyuk klubban, a II. Lyukas Napokon léptek fel először 1990-ben, és hamar országos népszerűségre tettek szert „csajozós” dalszövegeiknek, „szakadt fazonjuknak”, és húzós rockzenéjüknek köszönhetően. Első albumuk még szerzői kiadásban jelent meg 1990-ben, de következő lemezeiket (Olcsó élvezet 1992, Mocskos élet 1993) már az EMI hazai leányvállalat gondozta. 1994-ben az együttes nevet és stílust váltott: Action néven játszottak hardcore punk zenét. 2004-ben álltak újra össze, és felléptek a Sziget fesztiválon. 2005-ben új albumot vettek fel Jöhet bármi címmel, amit a Warner Hungary adott ki. 2009-ben Szasza és Miksa kiléptek az együttesből, más irányú elfoglaltságaikra hivatkozva. Az új énekes az Áfonya művésznevű Vékony Sándor lett, míg a basszusgitáros posztját a Mátyás Attila Bandben is játszó Bense Sándor vette át.

1. Tankcsapda

tankcsapda

A Tankcsapda magyar rockegyüttes, melyet 1989 februárjában alapított Debrecenben Lukács László gitáros/énekes, Buzsik György dobos és Tóth Laboncz Attila „Labi” basszusgitáros. A zenekar kezdeti punk rock stílusába fokozatosan vegyült bele a hard rock/heavy metal hangzás, amellyel egyre szélesebb közönségréteget sikerült megszólítaniuk. A Tankcsapda egyik legfontosabb védjegyének és népszerűségük kulcsának a mára egyetlen alapítótagként megmaradt Lukács egyedi dalszövegei számítanak. A zenekar napjainkban Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rock zenekara. A 2006-ban megjelent Mindenki vár valamit platinalemez státuszt ért el, de 2001 óta minden albumuk legalább aranylemez lett. Legutóbbi stúdióalbumuk, a 2012-ben megjelent Rockmafia Debrecen című lemez. a sikeres 2011-es Új nap vár turné után távozott a gitáros Molnár Levente “Cseresznye”. A hivatalos indoklás szerint távozásának oka az együtt töltött évek alatt megfáradt emberi kapcsolat volt. Február 20-án jelentette be az együttes, hogy Cseresznye utódja, az új gitáros, Sidlovics Gábor lett, a Zanzibar és Mafia zenekarok korábbi tagja.

Reméljük, hogy megtaláltátok kedvenceiteket ebben a listában, és örültetek, hogy nem feledkeztünk meg a hazai rockerekről sem. Mi mindig igyekszünk elhozni nektek a legjobbakat a zenében is, legyen az Pop, Rap, Reggae, vagy a Rock. Rock&Roll.