Mivel vészesen fogynak a kőolajkészletek és egyre nagyobb (sajnos csak) divat a környezetvédelem, így a „leg-„ merciket gyártó amg előállt a saját, káros anyag kibocsájtástól mentes sportkocsijával.

Ha már a leg-eknél járunk: ez az eddigi legerősebb, leggyorsabb, legdrágább sorozatgyártású, tisztán elektromos meghajtású autó és egyben a legerősebb amg Mercedes is. Ha minden jól megy idén már a magunkénak is tudhatunk egyet, feltéve ha rendelkezésünkre áll 410.000 Euro (~122.000.000 forint). Ugyanis ennyi lesz a várható ára, duplája a benzines SLS-nek.

merci-4-700x437

A párizsi autószalonon egy mindennek, csak szépnek nem mondható króm kék színben mutatták be, még jobban demonstrálva a környezettudatosságot (a Mercedesnél a „zöld” színe a kék). Ekkor láttak napfényt a technikai részletek is. 750 lóerő, 1000 Nm nyomaték, 3,9 másodperces gyorsulás, valamit 250 km/h-ra korlátozott végsebesség. Mindez durvának hangzik, de csak 250 km a hatótávolsága, aztán irány vissza a garázsba és 3 óra töltés. Az összkerékhajtásról négy, a kerekeknél elhelyezett elektromos motor gondoskodik. Ennek előnye, hogy a kerekek mozgathatóak külön is, ez javítja a tapadást, gyorsulást, valamint enyhíti a kanyarokban fellépő alul- és túlkormányzás okozta problémákat. Maximális fordulatszámuk 13.000 fordulat/perc és amint ezt elértük, az automataváltó már rakja is nekünk a következő fokozatot. Amit furcsa ellentmondásnak éreztem, hogy az autó 11 hangszórós hangrendszeréből nem csak zene jöhet, hanem erőteljes gyorsításkor felhördül, egyenletes tempónál pedig a szokottnál halkabb lesz a „motorzaj”, ennek kifejlesztésére külön volt idejük a cég hangmérnökeinek, hogy ne kelljen lemondani a benzines vezetési élményről.

merci-2-700x437

A motorok hűtéséről két hűtőkör gondoskodik, és külön egy az akkumulátorok hidegen tartásáról. Továbbá kapott még kerámiafékeket és saját egyedi felniket. Ne feledkezzünk meg az energiaellátásról gondoskodó 548 kg lítium-ionról sem, ez tárolja üzemanyag helyett az elektromosságot (és rengeteg súlytöbbletet csinál). Itt lassítsunk is le kicsit. Én nem értek egyet ezzel az egész emissziómentes mániával. Tény, hogy vezetés közben nem keletkezik káros anyag, de gondolj bele: hány hektár fát kell eltüzelni egy erőműben, hogy mi egész nap kocsikázhassunk? Mivel 22 kWh-s csatlakozó tartozik hozzá, 3 óra töltés, ha épphogy nincs lemerülve, akkor is kell 60 kWh – ez 40 óra porszívózásnak vagy 10 db 60W-os izzó 100 órán át való égetésének megfelelő energiamennyiség. Ekkor jön rá az ember, hogy nem is annyira takarékos egy ilyen járművel közlekedni. Persze megint más a helyzet az olyan országokban, ahol elektromosság előállítására nagyrészt megújuló energiaforrásokat használnak.

merci-1-700x437

Egyelőre gyerekcipőben jár még a technika, hogy nagyobb léptekben is népszerűsíteni lehessen a full-elektromos autókat. Valamint kiépült töltőhálózat sem áll az utazók rendelkezésére. Nem is beszélve, hogy benzines társa 3 tizedmásodperccel jobb gyorsulási adatokkal is rendelkezik (0-100: 3,6 s), mégis feleannyiba kerül. Összegezve kezdésnek nem rossz, de a fentebb említett bökkenők miatt még egy darabig nem fogunk minden sarkon látni egyet.