A véletlenül sem brit, annál inkább cseh tudósok szerint nem az oly sokszor emlegetett szimmetriát és nem is az arcvonásokat kell figyelni egy férfi arcán ahhoz, hogy megállapítsuk,
intelligens emberről van-e szó. A PLOS ONE című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ennek – az intelligens emberek ránézésre felismerésének – komoly szerepe lehet az evolúcióban.

A kutatók 40 nő és 40 férfi arcképét használták a kísérletben, miután mindkét csoport tagjainak megmérték az IQ-ját. Ezután (más) nőket és férfiakat is arra kértek, az arcképek alapján becsüljék a fotókon látható személyek intelligenciáját. Míg a női arcképek esetében semmilyen értékelhető sszefüggést nem sikerült kimutatni, a férfi arcképek esetében mind a felkért nők, mint a felkért férfiak viszonylag pontosan meg tudták becsülni az arcképeken szereplők intelligenciáját.

inteligencia

A kutatók szerint tanulmányuk nem az intelligencia és az arc formája vagy szépsége közt állapít meg összefüggést. Ehelyett az alábbi jellemzőket találták, ezek utalnak intelligens férfira: nagyobb távolság a szemek között, szélesebb orr, kevésbé kerek (tehát inkább hegyes) áll.