A „Blue Monday (szomorú hétfő)” állítólag az év legdepresszívebb napja. Minden évben január harmadik hétfőjére esik, és azért annyira nyűgös, mert:

– hétfő,

– az időjárás általában szürke, és hideg,

– messze van már a karácsonyi boldogság,

– messze van még a tavasz,

– alig múlt el azonban az újév, melynek fogadalmai ilyenkorra rend szerint elbuktak.

A „szomorú hétfő” elmélete a Cardiffi Egyetem egyik pszichológusa, Dr Cliff Arnall által jegyzett tanulmányban jelent meg, 2005. január 24-én. Az oktató egy bonyolult, többek között a fenti változókat számba vevő képlettel számolta ki, hogy hová esik a naptárban az év legnyomasztóbb napja.

Nem egészen két évvel később aztán kiderült, hogy Dr Cliff Arnallnak csak annyi köze van a tanulmányhoz, hogy aláírta azt, mert egy PR-ügynökség fizetett neki ezért. A „szomorú hétfőt” valójában a Sky utazási ügynöksége találta ki, hogy arra ösztönözzék az embereket, már január végén egy nyaralás befizetésével próbálják meg felvidítani magukat.

Az akció minden idők egyik legsikeresebb marketingfogása lett. Gyakorlatilag az összes brit hírportál írt a „Blue Monday” jelenségről, hiszen annak valódiságáért az ország egyik legjobb egyetemének kutatója kezeskedett. Nem véletlen, hogy Ben Goldacre így kezdi a 2006. november 18-án, a The Guardian hasábjain megjelent, leleplező cikkét:

„A Cardiffi Egyetem arra kért bennünket, hogy emeljük ki: a cikkben szereplő Dr Cliff Arnall csak óraadó tanár volt az egyetemen, de február óta már nem dolgozik ott.”

Bár a „szomorú hétfő” létezését cáfoló cikk ugyanúgy bejárta a brit, majd a világsajtót, mint az eredeti átverés, az előbbi makacsul beette magát a köztudatba. Még ma, közel 12 évvel leleplezés után is jelennek meg a „Blue Monday” jelenséget tényként kezelő írások.

A pszichiáterek, pszichológusok, illetve a mentális egészséggel fogalakozó szakemberek pedig évről-évre egyre hangosabban próbálják elmagyarázni, hogy mennyire veszélyes és felelőtlen dolog összemosni a depressziót a hétköznapi melankóliával, illetve tömegeket meggyőzni arról, hogy nekik ma rosszul kellene érezniük magukat.

A legnagyobb brit mentálhigiénés szervezet, a Mental Health Foundation azt írja honlapján, nem létezik olyan, hogy az év legszomorúbb, vagy legvidámabb napja. Bár a környezet, például az időjárás befolyásolhatja az ember hangulatát, mindenkinél másképp csapódnak le ezek a hatások. Hozzáteszik: a mentális egészségért az év minden napján dolgozni kell, és ha szükséges, segíteni másokon, vagy segítséget kérni.