Az éjszakai biciklizés több szempontból is veszélyes, ám kiegészítőkkel sokat segíthetünk a sötétségben való tájékozódáson és a kockázat csökkentésén. Kulcsfontosságú a megfelelő lámpák használata, azonban ez sem garantálja teljes mértékben biztonságunkat. 

Az apróbb úthibák, kátyúk sokszor aljasan és láthatatlan bújnak meg a sötétben. A hagyományos lámpák hátránya, hogy a konkáv és konvex formákra árnyékok vetődnek, így a látvány becsapóssá válhat. A technika azonban praktikus apróságokkal siet a sportemberek segítségére.

A Lumigrids egy biciklire tervezett LED projektor. Amellett, hogy biztonságosabbá teszi az éjszakai tekerést, dizájnosan és futurisztikusan is néz ki. A kék LED-ek láttán a techrajongók szíve megdobbanhat, a tekerés szerelmesei pedig új, hasznos kiegészítőt láthatnak benne. Egyelőre csupán az eszköz koncepciója született meg, de hamarosan valószínűleg a biciklisek hasznos társává válhat majd.

A kormányra szerelhető eszköz akkumulátorral működik, vagy akár a bicikli kerekeinek mozgásából generált energiával.  A dizájnt a Sichuan University in China csapata tervezte, akik a Red Dot Design Awardot nyerték el ezzel az ötletükkel.

Működése egyszerű: a Lumigrids egy négyzetrács hálót vetít ki a földre. Amennyiben a kockák felülete megtörik, biztosak lehetünk benne, hogy az út nem sima. Durvább felületen a rácsok deformálódnak. Árulkodó a rácsok iránya, melyből következtetni lehet a szintbeli különbségre, jelzi, ha emelkedik, vagy éppen süllyed az út.

Az eszköz három módra állítható, és különböző méreteket kínál: normál méret (140x180mm), nagy sebességű mód (140x260mm), és a csapat mód (300x200mm). Egyetlen gombbal vezérelhető, így használata pofonegyszerű és nem vonja el a figyelmet. Első gombnyomásra bekapcsolódik, a második gombnyomás a kivetítés módját változtatja meg, hosszan nyomva a gombot pedig kikapcsol.

lumigrids1369125470903 lumigrids21369125471597

Vélemény, hozzászólás?