Kezdjük az elején: beszámoltunk egy tinilányról, a 600 ezer Instagram-követővel rendelkező Essena O’Neill-ről, aki otthagyja a közösségi médiát. Méghozzá azért, mert elege lett abból, hogy az egész hazugságra épül. Elmesélte, hogy a képei miatt függővé vált, nem számított neki semmi más, csak a lájkok és a dicsőség – a képernyő előtt. A sztori az egész világsajtót bejárta, nálunk is rengetegen olvasták.

Miután kiszállt, a képeit új aláírásokkal látta el, a korábbi hazug idézetek és félmondatok helyett részletesen leírta, hogy egy-egy pózoláshoz mennyi energiára volt szüksége, hogy egy csomószor nem is evett, hogy elkészüljön a közös kép… A drámai bevallás után egy videót is közzétett, amiben bejelentette:

új honlapot indít, amin a közösségi média álnokságaira próbálja felhívni a figyelmet.

Néhány éles szemű olvasónknak, kommentelőnek már ekkor is gyanús volt a téma, ahogy nekünk is. Egy ekkora önvallomás egy 19 éves lánytól már alapból furcsa, de az, hogy a nagy hűhó legvégén egy saját honlapra próbálják átterelni az olvasókat, már enyhén azt sugallta,

ez egy úgynevezett médiahack, hétköznapi nyelven átverés.

Mindezek után ma reggel a Daily Mail közölt egy cikket, amiben egy amerikai startup, a Rise9 (egy social médiával és PR tevékenységekkel foglalkozó cég) alapítója, Zack James azt állítja, nem a közösségi média hazudik és veri át az embereket, hanem Essena. Állítását azzal támasztotta alá, hogy a közösségi médiát máshogy is lehet használni, úgy, hogy nem verik át az embereket, nem pózolnak hazug képeken, és nem írnak mellé hazugságokat. De a cikkben nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy a Daily Mail ezt a képet csatolta az íráshoz:

Most feltesszük a kérdést neked is, kedves olvasó:

Csak nekünk tűnik úgy, hogy ezen a képen egy és ugyanaz a személy látható, csak egy profi sminkmesterrel elmaszkírozva?

Mivel a szerkesztőségben szöget ütött a fejünkbe, hogy az egész Essena-ügy egy átverés, utánanéztünk, ki az a Zack James. Gyors Google-keresés eredményeként egy rakás dolgot találtunk Zackről. Egykori YouTube-sztár, a Rise9 nevű szoftvert tényleg ő találta ki, a képe ott van a CEO-k között, ezen nagy szakállal pózol, ahogy a többi Google-képen is.

A Rise9 egy létező cég, a referenciáik között több nagy céget is találni, például a Google-t, a HP-t vagy az MTV-t, amiket csak úgy senki nem rakhat ki a honlapjára, mint ügyfél. Zack tehát egy létező személy (legalábbis nagyon úgy tűnik), nézd például ezeket a képeket.

asp_620_maxresdefault

 

asp_620_maxresdefault-2

 

asp_620_OBZFeature

Ettől függetlenül több dolog is nagyon bűzlik ebben az Essena-dologban:

– egy 19 éves lány tényleg egyik napról a másikra otthagyja a hatalmas rajongótáborát és mindent kitálal?

– nem gyanús, hogy rögtön egy honlapra terel minket, amit ő kezd el, “saját vállalkozásként”?

– hogy hasonlíthat ennyire Zack és Essena?

Találtunk több videót is Zackről (hiszen egykori YouTube-sztár volt), biztosan létezik. De a kép, amit a Daily Mail a cikkhez csatolt, egyáltalán nem saját magára, inkább Essenára hasonlít.

Mivel sem a Daily Mail-en, sem a többi portálon nem láttunk ahhoz hasonló kommentet, ami arra utalna, amit mi feltételeztünk, hogy Zack és Essena ugyanaz, akár el is vethetjük az elméletet. Ha viszont elvetjük, akkor sem teljesen egyértelmű a történet hitelessége, sokkal inkább egy jól megtervezett marketingfogásnak tűnik.

Fura, hogy van egy nagyon is eladható figura (egy lány bomba alakkal, szép képekkel és 600 ezer követővel), akit amúgy bevallottan könnyen meg lehetett venni szponzori ajánlatokkal, egyszer csak feladja ezt a sok szponzorációt (és a pénzt, amit egyszerű pózolással keresett), hogy elindítson egy honlapot,

de a legfurább, hogy ez az egész csak az ő lelkének megtisztításáért van.

Mint tudjuk, az emberek szeretik a pénzt. Akkor miért csinálna ilyet?

Arról már nem is beszélve, hogy aki eddig nem tudta, hogy ki az a Zack James és mi az a Rise9, az most tuti rákeres, már akit érdekel a téma. Innentől kezdve aztán Zack (aki amúgy éppen egy közösségi média reklámerejével foglalkozó cég vezetője) hatalmas reklámra tett szert a médián keresztül, ahogyan Essena és az induló (tegyük fel a kérdést: biztos ő indította el?) weboldala is,

méghozzá tökéletesen ingyen.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)