A leghírhedtebb olasz maffiacsoport, a XIX. században alakult Cosa Nostra feje, a szökevény Matteo Messina Denaro közeli rokonságát tartóztatta le a szicíliai rendőrség, zsarolás vádjával. A „főnökök főnökének” húga, unokaöccse és két unokatestvére került rendőrkézre, amit az olasz rendőrség az elmúlt évek egyik legnagyobb bűnüldözői műveleteként könyvelt el.

matteo_messina_denaro1

A rendőrségi tájékoztatás szerint az olasz sziget nyugati területén fekvő Trapaniban összesen harminc, a maffiához köthető embert tartóztattak le a szökevény maffiavezér utáni nyomozás során. Messina Denaro 2006-ban vette át a Cosa Nostra vezetését, ekkor ugyanis közel negyvenévnyi szökevényélet után letartóztatták a csoport korábbi fejét, Bernardo Provenzanot. A rendőrség feltételezése szerint Messina Denaro 43 esztendő húga, Patrizia nem csak tartja a kapcsolatot a főnökkel, de segítette is őt a bűnszövetkezet irányításában.

Bernardo Provenzano
Bernardo Provenzano

A letartóztatott Denaro családtagokat és társaikat zsarolással, valamint bűnözőcsoportban való részvétellel vádolják. Emellett a rendőrség 4,22 millió font értékben kobzott el ingatlanokat, melyek feltételezhetően a szökevény maffiafőnök és családja tulajdonát képezik.