Cikksorozatunkban -melyben a legjobb játékokat igyekszünk részletesen bemutatni nektek- ezúttal visszatér a Gears of War nevű sikersorozat. Az előző részben kiveséztük az alapvető információkat a játékmechanika terén és megismerhettétek az alapkoncepciót. De bizony van még miről beszélni bőven! Vágjunk bele!

Karakterek
Marcus Fenix: Adam Fenix kutató fia, nagyon gazdag családból származik. Határozott, de nem a szavak embere, leginkább egysorosaival szórakoztat majd minket. Gyerekkorától kezdve testvéri viszonyt ápol a Santiago családdal, akik közül már csak Dominic van életben a játék története alapján. Rejtélyes okokból egyszer megtagadta a parancsot, otthagyta őrhelyét és ez több másik ember életét követelte, ráadásul a COG elvesztette Ephyrát emiatt. Ezért életfogytiglanit kapott a legdurvább fegyházban (a Födémben), amiből Dom 4 évvel később kiszabadítja. Később ő lesz a Delta szakasz vezetője.

Dominic Santiago: Dom egy elit katona, aki mindent elveszített a háborúknak köszönhetően. A családi idillt a pokol váltott fel életében, főleg bátyja, Carlos halála után. Több mint 10 éve keresi eltűnt feleségét, Maria-t. Gyerekei meghaltak a háborúban.

Damon Baird: Osztaga halála után csatlakozik Domhoz és Marcushoz. Technikai zseni, bármit meg tud javítani. Ezen kívül valamiért remek érzékkel jósolja meg a Locustok következő lépéseit, tud a fejükkel gondolkodni. Habár profi katona, folyamatosan panaszkodik és ezzel sokak idegeire megy. Véleményét sosem rejti véka alá és ez sok konfliktust okoz, azonban hozzáértése miatt elengedhetetlen a Delták életéből. Régebben őt is megvádolták árulással, emiatt hadnagyból visszaléptették közlegénnyé, persze az ő legnagyobb örömére.

Augustus Cole: Régen a verőlabda (amerikai foci lényegében) egyik legnagyobb és legprofibb játékosa volt. Becenevét, a „Cole Train”-t tökéletesen kiérdemelte. Óriási termete miatt remek katona, a nyers ereje dominál a harcokban. Ő Baird jobbik fele, ugyanis mindent képes vidáman felfogni, abszolút optimista. Baird sértései rá egyszerűen nem hatnak és ezért remek párost alkotnak a harcok folyamán.

21-700x393

Mellettük ott van még Hoffman (a folyton elégedetlen, ám remek parancsnok), Prescott (a pusztán statisztikákkal foglalkozó elnök, aki sosem játssza ki az összes ütő kártyáját) és számtalan karakter. Anya Stroud például eleinte csak az eligazításokat adja nekünk, később azonban ő is beszáll a harcba emberhiány miatt. A Carmine fivérek sorsa amolyan Easter Egg a Gears történetében, ugyanis az utolsó részt leszámítva mindegyikben van egy a testvérek közül. Órákig lehetne sorolni a karaktereket, de ezt meghagyom rátok, ugyanis a Gears világa rengeteg remek szereplőt rejt magában, saját történettel, saját múlttal és kár lenne ezt nem-felfedezni.

Természetesen a Locustok oldalán is vannak vezetők, mint például Raam generális vagy Myrrah királynő. Őket általában valamiféle bossfight formában kapjuk meg az arcunkba, de a harmadik rész kiegészítőjében átvehetjük a múltbéli Raam irányítását. A játék története ugyanis szeret ugrálni az időben, néha egy flashback, néha pedig egy egész rész (Judgment) erejéig. Így kaphatunk egyre világosabb képet a háborúról. Fontos megemlítenem, hogy ha kíváncsiak vagytok a karakterek mélyebb ábrázolásra és plusz adag történetre, akkor keressétek meg a Karen Traviss által írt könyveket, ugyanis nem a játék történeteit dolgozza fel és nem mondhatod magadról, hogy igazi Gears-es vagy, ha nem forgattad még a kezedben ezeket az alkotásokat.

11-700x391

Ellenségek
A GoW tele van változatosabbnál változatosabb ellenségekkel, akik ellen mind-mind más taktika jó. A sima Locust dolgozók fedezéket használnak (néhányuk a gépfegyver helyett lángszórót, gránátot, shotgunt vagy egyéb puskát kapott), míg a Boomerek, amik ezeknek a nagyobb megfelelői csak tankként közelítenek aknavetőikkel. A Boomerek később más fegyvereket is kézbe vesznek, így például a Grinder (egy minigunnal bóklászik a pályán), a Digger (egy föld alatt haladó aknát lő, ami miatt a fedezék se nyújt már biztonságot) vagy a Butcher (egy nagy pengével jön felénk) mindig másféle veszélyt jelent ránk nézve. Ezzel szemben a Tickerek kis lények, amik a hátukon hordanak egy robbanó palackot, majd előszeretettel robbantják azt ránk, minél gyorsabban. Ennek kicsit egyszerűbb megfelelője a Wretcher, ami egy majomkutya szerű lény, aki csak közelről eredményes ellenünk.

A földi haderőt erősítik még a Theron Guardok (robbanófejű nyilakkal a kezükben, elit testőrök), a Bloodmountok (ez egy furcsa kétlábú állat, hátán egy géppuskával igen aktívan daráló Locust dolgozóval) és a pap-szerű Kantusok, akik bármikor tudnak erősítést hívni. Persze ami az embereknél a jármű, az náluk valamiféle lény, ilyen például a Reaver, ami egy tintahal-szerű, repülő lény, hátán két utassal, ölében egy rakétavetővel, illetve a légvédelmi ágyú szerepét egy másik lény, a Seeder tölti be. Az igazi erőt azonban a Corpserek (óriási, pókszerű lények) és a Brumakok (kétlábú, dínó-szerű szörnyek, nyakig felfegyverezve, egy sofőrrel) testesítik meg, amik eszelős pusztítást tudnak okozni puszta jelenlétükkel. Ezek mellett azonban vannak egyedi lények is, mint például Scorch vagy az ő „paripája”, valamint a kettőből megismert óriásgiliszta. Környezeti veszély ugyan, de ide tartoznak a Kryllek is, amik kis, denevérszerű lények, éles szárnyakkal. Ők csak este jönnek elő és bármit szétszaggatnak, ami a sötétben marad, majd felfalják. És ha ez nem lenne elég, akkor ott az alapból sebezhetetlen Berserker vagy a tény, hogy ezek a lények később az emulzió hatására mutálódni kezdenek… Erre az egész változatosságra a legtalálóbb szó maga a játékfejlesztőcég neve: Epic.

31-700x393

Fegyverek
Természetesen a fegyverek terén is elég bő a választék, ami csak fokozza számunkra a zseniális játékélményt. Pedig néha úgy éreztem, hogy egy kispisztollyal is remekül elszórakoznék, és emiatt nem tudnám hibáztatni a fejlesztőket, hiszen annyi mindenre odafigyeltek, hogy ha az egész játékban 2-3 fegyver lenne összesen, akkor is a legjobbak csarnokában a helye. Tehát a Lancer géppuska mellett van még nekünk egy kisebb sorozatokban lövő társa, shotgunokból 2 fajta (egy klasszikus, egy új – vagyis lefűrészeltcsövű és félautomata), valamint később a Lancernek is bejön egy erősebb, ám pontatlanabb változata. Csemegézhetünk még mesterlövész puskákból (a 4. rész hozta be a második fajtát), többféle kis kézifegyverből (revolver, kiskaliberű pisztoly, félautomata), valamint az ügyesebbek tökélyre csiszolhatják a nyomatékíjjal tudásukat (ugyanez a Theron Guardok fegyvere, emiatt kevés a töltény hozzá, szóval nem árt találni vele), vagy esetleg a Boomshot-tal, ami meg a Boomerek gránátvetője.

És ha nem lenne elég, akkor beülhetünk néha állított lövegtornyokba, felvehetjük a megölt Grinderek minigun-ját, használhatunk OneShot-ot (ez is távcsöves puska), ami nagyjából bármit megöl egy lövéssel, bombázhatjuk Mortar-ral őket felülről vagy Digger-rel alulról. Néha hozzáférést kaphatunk a Hammer of Dawn lekicsinyített változatához (Hajnalpöröly, már volt róla szó), ami nyílt terepeken hatalmasat tud alázni. Sor kerül ráadásul járművek vezetésére is vagy azokból való lövöldözésre, amik mindig hatalmas élménynek minősülnek, legyen az tengeralattjáró, hajó vagy jeep.

41-700x393

Összegzés
A Gears of War a játéktörténelem egyik nagyágyúja, bárki bármit is mond. Mérföldkövet jelentett az első rész a TPS shooterek világában és ezt a többi rész alatt gyémánttá csiszolták a fejlesztők. A játék brutalitása és monumentalitása pont jól van egyensúlyozva, a karakterek egytől egyik szerethetők, és bizony sok helyen megmutatták a készítő srácok, hogy értenek a drámai részek megkomponálásához is, audiovizuálisan és tartalmilag egyaránt. A GoW-on látszik, hogy szeretettel készült és konkrétan a rajongóknak címezték, ezért telitalálat. Fantasztikus akcióbomba, ami mára százezrek kedvencévé vált. Lenyűgöző, fordulatos, izgalmas, pörgős, darálós-robbanós. Ez a játék minden, amit ki lehet sajtolni ebből a műfajból. Mindenkinek ajánlom, akit kicsit is érdekel, mert feledhetetlen élményt hagy ki az, aki nem éli át a Delta szakasz világmegváltó és páratlan kalandjait.

Vélemény, hozzászólás?