Etiópia a föld egyik legszegényebb országa, és mégis ezen a napsütötte afrikai vidéken olyan ősi, kultikusnak mondható hagyományt őriznek, mely szorosan összefügg az étkezéssel. A Bodi törzs nőtlen férfi tagjait éri az a megtiszteltetés, hogy fél éven keresztül annyit ehetnek és ihatnak, amennyi beléjük fér, persze betartva néhány fontos szabályt. Nincs szex, helyette azonban létezik kijárási tilalom. Aki a hat hónap alatt akár egyszer is enged nemi vágyainak, illetve akár egyszer is kiteszi a lábát a kunyhója küszöbén, azonnal kiesik a versenyből.

Ethiopian_Tribes_Mursi

Na de mégis, mi ebben a jó? – kérdezhetnénk mi, nyugati emberek, akik hozzászoktunk a szabadság és „tobzódás” érzetéhez, vagy legalábbis annak illúziójához. A válasz igen egyszerű. Az a férfi, aki megnyeri a „Legkövérebb férfi” címet, élete végéig olyan tiszteletben részesül, amit sokan megirigyelhetnénk.

A verseny egyik különleges terméke a tehénvérből és tehéntejből összeálló mixtúra, melynek elfogyasztása hatalmas lelkierőt és „gyomor állóképességet” igényel, ugyanis egy adag 2 litert tesz ki, ami még az edzettebb szervezettel rendelkezők számára is megterhelő teljesítmény. A szent állat szent, nincs mese, az italt le kell hajtani!

A megmérettetés fénypontja a Ka’el ünnepség, melynek napján a „benevezett” férfiak nem csupán kiléphetnek a napfényre, hanem egyben tanúbizonyságát is adhatják addigi „munkálkodásuknak”. A hízás garantált, a többség pedig szinte csak segítséggel tud közlekedni, olyan nagy pocakot ereszt hat hónap alatt.

BoditribeEthiopia

Sár, hamu és meztelenség jellemzi a felvonulást, s a „szent fa” körbejárását, valamint több órás várakozást követően megszületik az eredmény, egy szent állat élete pedig véget ér. A tehén vére és gyomra elárulja a győztes jövőjét.

Aki eszik, az nyer. – mondhatnánk, és valóban. A nyertes férfiút élete végéig sokra tartják és meg is becsülik. A többiek gyorsan leadják súlyfeleslegüket és élvezik a családi élet adta örömteli mindennapokat.

A Bodi törzset és ősi szokásai azonban egyre jobban fenyegetik a kíváncsiskodó turisták, és a kormány fejében a kitelepítés gondolata is felmerült a helyi érdekekre való hivatkozással. Ez a lépés azonban az Omo-völgyi kultúra végét is jelentheti.