„Csodaországba cseppentem” gondolja a látogató, amikor először (vagy akár másodszor, harmadszor..) jár a martonvásári Brunszvik-kastélynál. Fejér megye egyik legfőbb ékessége ez az építmény, amely körül 70 hektáros, romantikus angolpark terül el.

A környezet olyan szép, hogy még a fehérhomokos tengerparton házasodók is újragondolnák a helyszínt. Találunk ott tavat szigettel, mely felé mesés hidak, fűzfák, cédrusok vezetnek. Az itt található színpad előtere kétezer néző befogadására is alkalmas.

brunszvk2-700x525

 

A szigetre átsétálva rögtön szembetűnik Beethoven hatalmas mellszobra. A német zeneszerző úgy állt kapcsolatban a családdal, hogy két huszonéves lányukat, Terézt és Jozefint tanította zongorázni. Mint az később kiderült (a levelek csak a 20. század elején kerültek elő), Beethovent gyengéd szálak fűzték Jozefinhez. Benne sokan a titokzatos, halhatatlan kedvest, a zeneszerző örök szerelmét látják.

A Brunszvik család otthona az idők során több alkalommal is épült, szépült, míg végül elnyerte végleges arculatát. A grófok 1893-ban eladták a birtokot Habsburg József főhercegnek, aki az 1800-as évek végén a sörgyáros Dréher család kezébe adta tovább a kulcsot.

brunszvik3-700x393

 

Jelenleg az épület állami tulajdonban van, helyet adva az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének és a Beethoven Emlékmúzeumnak. A parkban óvodamúzeum is működik.

A Brunszvik-kastély és az azt övező parkerdő nem csak a magyarok, de a külföldiek szemében is vonzó célpont. Hazánk egyik legszebb kastélyparkjában sokak számára eddig még nem látott növényekre lehet bukkanni, mint az amerikai szivarfára, páfrányfenyőre vagy mocsári ciprusra. Ez utóbbi olyan nagy, hogy törzskörmérete a 4 métert is meghaladja.

brunszvik4

 

A park szélein láthatóak azonban törpe mandulások, kőris-éger láperdő és tölgy kőris ligeterdő is. A terület, mely kerekesszékkel is látogatható, nyáron keddtől vasárnapig 10-12 és 14-18 óra között van nyitva. Téli időszakban pedig keddtől vasárnapig 10-12, és 14-16 óra között.