Különös emberi alakokat formáló képződményeket rejt a vidék Kővágószőlős közelében. A cseppet sem hétköznapi homokkövek létezéséről mindmáig sokan nem tudnak. A Babás- szerkövek elnevezés arra utal, hogy a kőzetformák bábuszerű alakot öltenek.

Ha hinni lehet a legendáknak, a kövek nem mások, mint megátkozott emberek. A történet szerint a környéken élt két gazdag család, akiktől segítséget kért volna egy koldus, ám ezt mindannyian megtagadták. Amaz haragra gerjedt, és megátkozta őket, hogy akkor sújtson le rájuk a vég, amikor a legboldogabbak.

babas-szerkovek-2

Történt, hogy a két család mindkét leánya egy napon ment férjhez. Útközben, a Jakab-hegy alján, egy mély szakadék feletti keskeny úton egyszer csak szembetalálkoztak egymással. Ahhoz azonban mindkét família túl büszke volt, hogy utat engedjen a másiknak, és az örömapák egyszerre kiáltották, hogy inkább kővé válnak, mintsem kitérjenek egymás elől.

És így is lett, legalábbis a történet szerint. A bábu formájú homokkövek máig ott állnak a Mecsek legmagasabb csúcsán, a Jakab-hegyi templom felé vezető úton, kocsikkal, lovakkal együtt.

Míg a „babás” formájukat a legendák, a szerkő elnevezést a kutatók igazolhatják. A legvalószínűbb az, hogy a fák lombjai fölé magasodó képződményeknél régen különböző szertartásokat, vallásgyakorlatot végeztek a környéken élők, illetve zarándokok.

A misztikus látványosságnak egyébként a keletkezési ideje is megér egy misét. A földtörténet ókorában járunk, amikor a lepusztult kőzetanyagokból nagy tömegű törmelékek halmozódtak fel. Ekkoriban még forró, sivatagi éghajlat volt jellemző a Mecsek környékén, erre utal a homokkövek vörös színe.

babas-szerkovek-3

A babák mellett csodás látványt nyújt a szinte teljesen függőleges homokkő sziklafal is, melyet Sasfészeknek neveznek. A szikla tetején egyébként valóban fészkelnek, illetve fészkelhetnek a madarak, melyeket gyakran látni a terület körül. Hegymászók azonban biztosra is mehetnek e téren, a 20-23 méter magas falon beépített biztosítószögek várják a magaslatok szerelmeseit.

Aki lélegzetelállító panorámában szeretne gyönyörködni, és egyszerre rálátni a Babás-szerkövekre és a Sasfészekre, nem szabad kihagynia a Zsongorkő-lelátót sem. A Mecsek egyik legszebb természetes kilátója 540 méter magasan fekszik, melynek közelében a Remete barlang hívogatja a turistákat.

A kirándulás ezzel akár véget is érhetne, ám a kulturálódni vágyókra még számos érdekes program vár Kővágószőlősön. A bányászat iránt érdeklődőknek egy egész épületnyi kiállítást rendeztek be, mely az uránbánya működésével kapcsolatos tárgyakból, dokumentumokból áll.

 

Az udvaron létesítettek egy bányajáratot is, ahol régi bányamentő gépekre, mozdony vontatta speciális csillékre és más egyéb gépekre lehet rácsodálkozni. Ezek mellett még olyan kőzeteket is látni, melyek a fúrások és vájatmélyítések során kerültek a felszínre. A gyűjtemény fényképekkel is tarkított.

A településen továbbá a helytörténeti kiállítást, a 13. századi Pálos kolostort, és a Sarlós Boldogasszony plébániatemplomot is érdemes felkeresni.

 

babas-szerkovek-4

Kíváncsi vag más, érdekes magyar helyekre is? Olvasd el cikkünket Aquincum-ról, itt!

Vélemény, hozzászólás?