A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás -völgy egyik leglátogatottabb, és egyben legizgalmasabb része a Rám-szakadék. A Dömösön található természeti terület rengeteg turistát vonz évről-évre, köszönhetően a páratlan természeti adottságainak.

A szurdokvölgy keskeny, meredek falakkal van körülvéve, melyek magassága elérheti a 35 métert is. A hely külön érdekessége, hogy a különböző vulkáni rétegeket is meg lehet figyelni itt, akárcsak a lélegzetelállító kilátást Dobogókőről. A gyönyörű utat zúgók, vízesések is tarkítják.

A szakadékok annak köszönhetően jöttek létre, hogy az összegyűlt csapadék mély völgyeket faragott a hegyoldalra, melyek a turistautak segítségével járhatóak körbe. A szurdok nem csak gyakorlott kirándulóknak javasolt, a terep a gyermekes családok részére is kínál kihagyatatlan lehetőségeket.

rámszakadék3-700x933

 

Jó tudni azonban, hogy ez a terep hazánk legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb turistaútvonala is. Lehet választani olyan terepet is, melynek részeként a nedves sziklafalon kell haladni. Ebben a kalandfilmben azonban rögzített kapaszkodó láncok is segítenek a főszereplőknek, de a biztonságos feljutást szolgálják a kőbe vájt kisebb üregek is.

A Rám-szakadékban tehát többfajta úttípus közül is választhat az ember attól függően, mennyire szeretne kimerülni, vagy mennyit mer „bevállalni” a nehéz terepviszonyok közül. A Lukács-árokban például sok, keresztben kidőlt fa állja el az utat, és a mederben sokszor méterről- méterre kell megküzdeni a következő lépésért, már ha nem szeretne a túrázó elmerülni a patakban.

Itt végre alkalom nyílik a zuhatagokat is bebarangolni, közben nyakig elázni. Aggodalomra azonban nincs ok, az ilyen részeken létrák segítenek a szintkülönbségek leküzdésében. Az előbbieket figyelembe véve, aki úgy dönt, hogy kipróbálja magát egy ilyen kalandban is, érdemes vízálló bakancsban illetve ruhában nekivágnia.

rámszakadék-700x933

 

Természetesen pihenésre, szalonnasütésre is van lehetőség a a szurdokvölgyben. A Rám-szakadék alsó és felső végénél is kialakítottak egy-egy pihenőhelyet, ahol padok, asztalok és tűzrakó helyek várják a vándort. Az itt található információs táblák pedig mutatják az irányt, de a veszélyekre is felhívják a figyelmet.

A fővárosból egyébként igen könnyen oda lehet jutni, a Városkaputól (metrómegálló) induló Újpesti Volánbusz pályaudvarról kell indulni. Visszafelé pedig Dobogókőről lehet menni szintén busszal.

Apropó: az érdeklődők nagy száma miatt (évente mintegy 6o ezer ember utazik ide) a a lentről felfelé haladás a javasolt. Ezért a terület üzemeltetői azt tanácsolják, hogy a Rám- szakadékot Dömös irányából (itt található a zöld turistajelzés), közelítse meg a látogató, míg az ellenkező irányban a sárga jelű utat kell követni.