Ha sörhasad van, és a pocakod nem akar fogyni, ne magad okold, ott van arra Mark Zuckerberg és az egész Facebook-pereputty, akikre minden túlsúlyos pasi (és persze nő) végre ráboríthatja az asztalt a sok szenvedésért cserébe, amit kapott.

Adja magát a kérdés: na, de miért is?
Rém egyszerű: egy újkeletű tanulmány szerint (a Journal of Consumer Research közölte) elég 5 perc a közösségi hálózaton ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen önbecsülésünk. Na mármost csökkent önbecsülés egyenlő kisebb önkontroll (például akkor, ha rágcsálnivaló után kutatsz este egymagadban).

A kutatók 470 ember segítségével jutottak erre a veretes megállapításra, miközben azok netezési szokásait figyelték meg (köztük azt is, hogy mennyi időt töltenek a Facebookon, és hogy ez milyen hatással van rájuk, illetve testükre).

Arra viszonylag gyorsan rájöttek, hogy a közösségi médiát gyakrabban használók testtömegindexe a nem túl rózsás 26 körül mozgott (ehhez kell az is, hogy szoros kapcsolati hálóval rendelkezzen az egyén), míg a Facebookon kevesebb időt eltöltőknél ez a szám 24 volt. Az egészséges érték 18,5 és 24,9 között mozog.

A hosszú facebookozás ráadásul a nagyobb mértékű evéssel is összefüggésben áll, így adott a végeredmény: ha sokat lógsz a legnépszerűbb közösségi hálózaton, elhízhatsz.

A kutatók találomra kiválasztottak 84 Facebook-felhasználót, akik elolvashatták az üzenőfalukra érkező híreket, majd keresést indíthattak a CNN.com oldalon. A legtöbben a süteményre és más édességekre kerestek rá. Ami biztos, sikerült kiszűrni a CNN.com-ot mint önbecsülés-csökkentő oldalt, tehát egészen biztosan a közösségi oldal volt a ludas.

facebook-logo1-700x443

 

A Columbia Egyetem professzora, Dr. Keith Wilcox szerint “az emberek gyorsan menekülnek az önbecsülés csökkenése elől”, és hogy ezekben az esetekben a kísérletben részt vevők semmit nem tettek azért, hogy megérdemeljenek egy kis nassolást.

Az már külön hab a tortán, hogy a Facebookon szoros baráti kapcsolattal rendelkezőknek sokkal nagyobb a tartozás a hitelkártyájukkal kapcsolatban (például többet fogyasztanak), vagyis a pénzügyeinkre is kihatással lehet mindaz, amiről fentebb szó volt.
Brutális, nem?

Mielőtt nagyon megijednénk, azért mégse tegyük! Álljunk meg egy szóra, egy szusszra, és gondoljuk végig a dolgokat. Ha nem szükséges, ne lógj a Facebookon! Ha nem teszel semmit a tökéletes alakért, ne rinyálj! És ha zavar a sörhasad, dolgozz ellene!
Aztán bárki állapít meg bármit, röhögj rajta, és oszd meg a Facebookon, hogy milyen okos vagy…