Hogy milyen hatással van szervezetünkre a katonai LSD? Az Amerikai Egyesült Államokban ezt próbálták meg kideríteni egy kísérlet során, ahol egy grafikus arra vállalkozott, hogy egy megadott témakört újra és újra papírra vessen, miközben szervezetébe bevitelre kerül a vizsgált anyag.

lsd

A Lysergic acid diethylamide nevű készítmény egyaránt felpörgeti az agyat és a testet, így okozva olyan tudatmódosulást, melynek eredményeképpen az emberi cselekedetek is különféle változásokon mennek át.

A grafikus rajzai egytől-egyik a pszichológusról készültek, aki személyesen végig jelen volt a kísérlet során. Kilenc szénnel, ceruzával és krétával készített alkotás örökítette meg a beadott katonai LSD hatását, mely során a dózis növelésével és az idő múlásával párhuzamosan az emberi elme is egyre dekoncentráltabb és defókuszáltabb tüneteket produkált.

Az első adag (50ug) bevitelét követően szinte semmi változást nem érzékelt vizsgált és „vizsgáztató”, a második adag (50ug) beadása után azonban eufórikus hangulat lépett fel a grafikusnál, mely kuszált rajzvonalakat eredményezett. Nagyjából 2 és fél óra távlatában fókusz és koncentráció került a középpontba a grafika elkészítése során, amit elégedetlenkedés követett, majd pedig görcsös nevetési hullám. Az első adagot követő 2. óra 45. percében a kommunikáció teljes hiányát figyelték meg, ami egyfajta verbális érzéketlenséggel is párosult. Körülbelül két óra teljes magába fordulást követően a vizsgált személy határozottan lát neki ismét a munkának, cselekvésre biztatva saját magát. Az eltelt idő 5 óra 45 perc, s a grafikus fel-alá járkálva ismét kezd magához térni, miközben újra összefüggésszerűen kommunikál. Az első dózis beadását követő nyolcadik órában a vizsgált személy úgy érzi, hogy a szer már nincs rá hatással, bár néha még érzékel eltorzult vonásokat. Az utolsó rajz unalomban és egykedvűen születik, ami a grafikus tetszését sem nyeri el. Feláll és távozik a kísérleti szobából.

9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-1_1 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-2 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-3 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-4 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-5 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-6 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-7 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-8 9-images-drawn-under-the-influence-of-military-grade-lsd-9