Nem tudjuk eldönteni, hogy a páncélozott golyó, a csavarkerekű harckocsi vagy az emeletes tank a furcsább, ezért inkább megmutatjuk mindet.

 

UHAC

A szilárd habból készült, uszonyszerű lapátokkal közlekedő UHAC egy tank-hajó, vagyis vízen és szárazföldön egyaránt tökéletesen közlekedik, amivel heves ajakbiggyesztést idéz elő az ellenség körében. A végleges verzió 25 méter hosszú és 10 méter széles lesz, és akár 200 tonnányi rakományt vagy katonát tud partra dobni bárhol a világon, ahol van vízpart. Az biztos, hogy nem kerülnénk az útjába.

10-furcsa-katonai-jármű-10[1]

 

Zil–2906 és 4904

Nyugodtan pályázhatna a valaha készült legbrutálisabb jármű címére, pedig a látszattal ellentétben nem a kapitalisták pürésítése volt a feladata, hanem a Szibériában landoló űrhajósok pürésítése visszajuttatása a civilizációba. A ’72-ben épült nagyobb Zil–4904-est már hadicélokra is használták volna, de ezt még az oroszok sem gondolták teljesen komolyan, és néhány prototípus után leállították a gyártást.

10-furcsa-katonai-jármű-16[1]


Cár-harckocsi

Egy hatalmas motorizált bicikli, ágyúval – így lehetne röviden összefoglalni a Cár-harckocsit, amely az első világháború sztárja lehetett volna, ha túl kicsi hátsó kerekei miatt az első teszten menthetetlenül bele nem ragad a sárba. A kétszer 240 lóerős Maybach motor nem volt elég erős, hogy megmozdítsa, így a háború végéig ott is hagyták, majd szétszedték, és megpróbálták gyorsan elfelejteni ezt a borzalmas ötletet.

10-furcsa-katonai-jármű-1.jpg.resize.186151.393x200[1]

 

Motor Scout

Frederick Simms sok városi bringás álmát valósította meg 1989-ben, amikor megépítette a Motor Scoutot, vagyis az első páncélozott, Maxim géppuskával felszerelt, benzinmotoros járművet. A páncélozott a gyakorlatban a vezető elé szerelt lapot jelentette. Hát nem éppen egy Tigris tank, de a haditechnikai jelentősége elvitathatatlan.

 

10-furcsa-katonai-jármű-6[1]

Progrev-T

Szovjet-Oroszországban mindig értettek hozzá, hogyan építsenek olyan járműveket, amelyek már puszta látványukkal elpusztítják a gyengébb idegzetű ellenségeket. Ennek egyik leggyönyörűbb példája ez a T–34-es tank, amelyben a löveg helyére egy MiG–15-ös vadászgép sugárhajtóművét szerelték. A feladata az lett volna, hogy megmutassa az aknáknak, hogy ki az úr a háznál, de miután ez annyira nem működött, inkább olajkutak oltására kezdték használni.

10-furcsa-katonai-jármű-8[1]

 

M15A harckocsi

Amikor az amerikaiak már nem bírták idegekkel, hogy az oroszok gépei sokkal badassebbek az övéiknél, akkor kínjukban megépítették az M15A harckocsit, ami nagyjából semmi másra nem volt jó, mint hogy az ellenség összeszarja magát, amikor meglátja. Nem látták meg, hiszen a teljesen értelmetlen projektet még a prototípus-fázisban leállították.

10-furcsa-katonai-jármű-4[1]

 

Kugelpanzer

Az oroszok által 1945-ben, Mandzsúriában megtalált páncélozott golyóról nem sokat lehet tudni, de a legvalószínűbb, hogy egy könnyű páncélzatú felderítő jármű volt egy kisebb, kétütemű motorral és géppuskával felszerelve, amelyben egy katona fért el. Összesen egy darab készült belőle, amely jelenleg a Kubinka harckocsi múzeumban tekinthető meg.

10-furcsa-katonai-jármű-3[1]

 

Rakétavetővel felszerelt robogó

Az aknavetővel felszerelt Vespa tutira hiányzott a Carmageddonból, nem hiányzott viszont az algériai háborúból, amelyben a franciák többek között nyolcszáz ilyen, bazookával felszerelt Vespával próbálták megakadályozni az afrikai ország függetlenedését. Sajnos a robogóval menet közben nem lehetett tüzelni, talán ez az oka annak, hogy a franciák ’62-re elvesztették észak-afrikai gyarmatukat.

 

 

10-furcsa-katonai-jármű-13.jpg.resize.186158.1417x1000[1]

 

General Electric lépegető

Réges-régen egy nem olyan messzi galaxisban… a General Electric tényleg épített egy lépegetőt, ami megjelenésében leginkább a Csillagok háborúja AT-AT-inek kicsinyített mására hasonlított. A gép elvileg a nehéz terepen való utánpótlás szállítására nyújtott volna megoldást, de sajnos olyan irtózatosan hangos volt, hogy az ellenség kilométerekről meghallotta volna, ez pedig nagyjából meg is pecsételte a sorsát.

10-furcsa-katonai-jármű-5[1]