Cikk jelent meg a Daily Mailben a kassai Luník IX lakótelepen uralkodó állapotokról. A szerző, Lizzie Edmonds fotókkal támasztja alá a térségben uralkodó szörnyű állapotokat, hangsúlyozva, hogy ezek annak ellenére állnak fenn, hogy a város nemrégiben mintegy 50 millió fontnyi támogatást kapott az infrastruktúra fejlesztésére, mivel Európa Kulturális Fővárosa lett.

nyomor

A cikk mellett látható fotók igen látványosan szemléltetik, milyen állapotról is beszél a szerző: hihetetlen mennyiségű szemét, lepukkant, elhanyagolt lakótelep, piszkos lakások, a szemétdombon játszó, koszos roma gyerekek láthatók a fotókon. Sok lakásban nincs áram, víz és fűtés, a munkanélküliségi ráta pedig közel száz százalék.

Roma Gypsies Slovakia: Becoming part of Europe

A cikk szerint körülbelül 8 ezer roma kénytelen otthonának nevezni ezt a szánalmas állapotban lévő városrészt, ahová már nem jutott az 50 millió fontos támogatásból. A lap nagy valószínűséggel azért járja körül a cigánykérdést, mert egy nemrég elkészült felmérés szerint Nagy-Britanniában van az egyik legnagyobb roma populáció Európában.

lunik-IX-2