A fiúk nem sírnak (1999)

Ha valaki transzszexuálist említ, az emberek többsége a transzvesztitákra gondol (pedig ők csak az ellenkező nem ruháiban szeretnek járni, és semmi egyéb), vagy ha tisztában van is a szó jelentésével, akkor is inkább egy nőként viselkedő / nővé átoperált férfi képe jelenik meg a szeme előtt. Pedig ez csak az egyik fele a történetnek, és léteznek női testbe zárt férfiak is, mint például ennek a filmnek a főhőse Hilary Swank Oscar-díjas alakításában, aki titkolja a nemét, és fiúként próbál beilleszkedni egy kisvárosban. A szerelem azonban leleplezi, és a tragédiáját okozza.

Transamerica (2005)

Egy színésznő, a Született feleségekből is ismert Felicity Huffman játszott el ebben a keserédes filmben egy nővé operálás előtt álló férfit, ami meglehetősen szokatlan szereposztás, de kiválóan működött. A Transamerica magányos főhőse megtudja, hogy él egy tinédzser fia, aki ráadásul csak rá számíthat, így aztán keresztülszeli az országot, miközben a srác nem egészen ilyen apára számít.

Reggeli a Plútón (2005)

Cillian Murphy alakított bámulatosat ebben a varázslatos hangulatú és egyben megrázó filmben, amelynek főszereplője a hetvenes évek Írországában tapasztalja meg, hogy milyen az, ha valaki fiúnak születik, de lánynak érzi magát. Nem könnyű.

Albert Nobbs (2011)

Szintén Írországban, csak épp még a 19. században él Albert Nobbs, a legelőkelőbb fővárosi szálloda megbecsült inasa — aki igazából nő, de ezt a titkot senki sem tudja róla, és ő maga is elfojt minden nemiséget az életében. Ám egy váratlan találkozás ráébreszti, hogy akár másképp is lehetne ezt csinálni. Glenn Close-jutalomjáték!

Mielőtt meghaltam (2013)

Oscart ért Jared Leto számára annak a drogos transzszexuális lánynak a szerepe, akit az élet összesodor a halálos beteg texasi macsó főhőssel (Matthew McConaughey) – ők ketten pedig furcsa párost alkotva belekezdenek valami teljesen reménytelen, de mégis az életüknek értelmet adó vállalkozásba ebben a megtörtént eseményeken alapuló filmben.

Tangerine (2015)

Az idei év egyik fesztiválszenzációja ez a kis független film, amit mobiltelefonokkal forgattak le, és egy zűrös nap eseményeit követi végig a Los Angeles külvárosában strichelő transzszexuális prostituáltak között. A főszereplők nem színészek, a környezet hiteles – egy különleges kirándulás egy olyan világba, amiről kiderül, hogy persze itt is csak a külsejük más az embereknek.

A dán lány (2015)

Eddie Redmayne-t a tavalyi győzelme után idén is az Oscar-díj fő esélyesei között emlegetik, köszönhetően a világ első nemátalakító műtétjén átesett, két világháború között élt dán művész(nő) szerepéért. Lili Elbe történetének különlegessége, hogy festőművész felesége mindvégig támogatta az akkor még ismeretlenbe vezető útján.

(forrás: life)