Az nVidia kézikonzolja kb. 100 000 forintba fog kerülni, ezért cserébe egy sokszínű, Android rendszerű eszközt kapnak a vásárlók.

A kézikonzolok nem éppen a legkelendőbb termékek manapság, mutatják ezt a Nintendo 3DS és Sony Playstation Vita eladási számai. Az nVidia azonban úgy döntött, előrukkol saját platformjával, melyről először a januári CES-en (Consumer Electronics Shown) hallhattunk. Az akkor Project Shield néven bejelentett eszköz végül simán a Shield nevet kapta.

A Shield azonban a konkurens nevektől eléggé különbözik, ugyanis Android Jelly Bean 4.2 rendszerrel működik. A chipgyártó cég nagy teljesítményű Tegra 4 quad-core processzort épített bele, ami így a világ leggyorsabb mobilprocesszorával rendelkező konzollá teszi. A kontroller a hagyományos felépítést és megjelenési irányt követi, leginkább az Xbox vezérlőjéhez hasonlítható. A játékokat egy nyolcirányú digitális pad, két analóg kar, nyolc tűzgomb és további öt funkciógomb segítségével irányíthatjuk.

Elsőre szembeötlő és egyedi megoldás a felnyitható, 5 colos HD kijelző, mely 1280*720 pixeles felbontásban tárja elénk a pixelvilágot, ráadásul érintésérzékeny. 2 GB RAM kapott helyet a gép lelkében, az adatokat 16 GB flash tárhelyen tárolhatjuk, továbbá microSD kártyán. Olyan beépített mozgásérzékelők finomítják a játékélményt, mint a gyorsulásmérő, vagy a giroszkóp. A sztereó hangszóró a bass reflexnek köszönhetően gondoskodik a mély hangok szépen felcsendüléséről. Továbbá kapott egy mikrofont, microUSB csatlakozót és 3,5 mm-es jack aljzatot.  A kütyü 158 x 135 x 57 mm-es méretekkel rendelkezik és 579 grammot nyom a mérlegen. Mivel egy könnyen transzportálható eszközről van szó, GPS modult is építettek bele. Nagyon jó kritikákat kapott külföldi oldalakon az akkumulátor teherbírása.

Sokan tartanak attól, hogy egy androidos konzol milyen játékokat kínálhat a nagy nevekkel szemben, akik exkluzív, nagy címeket tudhatnak a magukénak. A Shield kompatibilis a Google Play áruházzal, a TegraZone alkalmazással pedig további programokat lehet beszerezni, amiket kifejezetten a Shieldre optimalizáltak. Érdekesség, hogy felhőből is futtathatunk játékot. A PC-s játékokat wifin keresztül streamelhetjük, ennek azonban előfeltétele, hogy legyen egy GeForce GTX 650 vagy erősebb kártyával rendelkező gépünk, a Shield ráadásul támogatja a Steamet is. Akár a nappaliban történő játék is megoldható, mivel a HDMI kimenettel rádughatjuk televízióra.

Nettó 350 dollár körül mozog bejelentett ára, itthon kb. 100.000 ft-ért fogjuk megkapni. Ezért az pénzért mellékelik a konzolhoz a Sonic The Hedgehog 4 Episode II és az Expendable: Rearmed játékokat is.

shield-controller-view shield-front-open-bloodsword shield-jellybean shield-ports-view shield-top-open-tegrazone

Vélemény, hozzászólás?