Októberben múlt ötvenéves minden idők leghíresebb brit titkosügynöke, James Bond, akiről annyit mindenki tud, hogy a vodka-martinit csak felrázva szereti, keverve nem, mindig elegáns, és minden nőt megkap, aki az útjába kerül.


Biztosan sok férfi irigyli őt, és öltözött idén Halloweenkor James Bondnak, vagy legalábbis a 007-es kedvenc italát rendeli, ha szórakozni megy. A vodka-martinit egyébként valóban a fiktív titkos ügynök tette népszerűvé a bárokban szerte a világon.

Casino_Royale_112-700x291

 

James Bond figuráját Ian Fleming író alkotta meg 1953-ban, nevét egy amerikai ornitológustól kölcsönözve. A fáma szerint ezért később bocsánatot kért a természettudóstól, arra biztatva őt, bosszúból nyugodtan nevezzen el róla valami ronda madárfajt. A titkos ügynököt az író tizenkét regényében és két novelláskötetében szerepeltette, Fleming halála után több írótársa folytatta a 007-es történetét.

A legtöbben azonban a mozifilmekből ismerik James Bondot. Egy tévéfilm és két független film mellett huszonhárom hivatalos alkotás született, utóbbiak az Eon Productions gyártásában. A főhős figuráját eddig hat színész játszotta, sorrendben Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig. Az első filmet, a Dr. No-t 1962-ben mutatták be, onnantól kezdve eleinte szinte évente, később három-négyévente készültek újabb alkotások. A legújabb epizódot, a Skyfallt idén október 26-án mutatták be a mozik. Ebben a részben James Bondra újabb küldetés vár, az MI6 titkosszolgálatot fenyegető veszélyt kell felkutatnia és elpusztítania.

A Bond-filmek történetét szinte egy mondatban össze lehet foglalni: a 007-es nyomozása során beutazza a fél világot, lefekteti a mellé csapódó kémnőt, majd a végén elpusztítja gonosz ellenfelét. Persze a közönség nem is a váratlan fordulatok miatt szereti ezeket a filmeket, sokkal inkább az akciójelenetek, a lenge öltözetű hölgyek, illetve az epizódról epizódra egyre modernebb autók és kütyük miatt. Az elmúlt ötven évben forgattak James Bond-mozit (illetve egyes jeleneteket) többek közt Mexikóban, Brazíliában, Kanadában, Franciaországban, Indiában, Egyiptomban vagy Thaiföldön is. Bond-lányként szerepelt az egyes filmekben például Ursula Andress, Jane Seymour, Kim Basinger, Teri Hatcher, Sophie Marceau vagy Halle Berry.

Persze mindig kell egy (vagy több) gonosz is, hogy legyen kit eltennie láb alól a 007-esnek a film végén. Bond ellenfeleit eddig olyan színészek játszották, mint Telly Savalas, Klaus-Maria Brandauer, Benicio del Toro vagy Sean Bean. Egy-egy epizódhoz egy emblematikus sláger is kapcsolódik, az egyik leghíresebb ezek közül Tina Turner Goldeneye című dala az 1995-ös Aranyszemből. Az idei James Bond-mozi főcímdalát, a Skyfallt a Rolling In The Deep-pel tavaly befutó angol énekesnő, Adele énekli. És hogy mi lesz a 007-es sorsa a következő ötven évben? Annyi biztos, hogy rengeteg legyőzendő gonosz és meghódítandó nő van még a világon, úgyhogy nem lesz munka nélkül.