Mire számíthatnak a szülők?schoolAugusztus közepe táján a boltok polcain megjelennek a füzetek, tolltartók, hátitáskák és minden felszerelés, ami az iskolakezdéshez szükséges. Azok a szülők, akiknek a gyermeke már nagyobb, jól tudják, hogy mire kell számítaniuk, ám azok, akiknek a gyerkőce szeptemberben kezdi meg az első osztályt, van mire felkészülnie. Ebben segíthet a kisdiák csillagjegye.

Kos: Igazán lendületes gyermek, akinek nem szabad letörni a szarvait. Ha valamit a fejébe vesz, akkor mindenképpen véghez fogja vinni a tervét. Ha a szülő megtilt neki valamit, akkor azzal csak azt éri el, hogy a Kos diák a háta mögött fog érvényt szerezni az akaratának.

Ha a szülő megengedő és szeretetteljes, akkor a Kos diák keveset fog az iskola mellé járni, és többet tesz a kötelességei teljesítéséért. Az elsős Kossal különösen türelmesnek kell lennie, a csínyjeit pedig toleránsan kell fogadni.

Bika: Nincs azzal semmi baj, ha a kezdésnél kicsit több irányításra van szüksége, vagy néha lassabb, nehézkesebb, mint az osztálytársai. A Bika diák teljesítményét mindig a saját tempójához kell mérni, a szülőnek pedig ennek megfelelően kell dicsérnie, marasztalnia. Az elsős Bikát sokat kell cirógatni, mert könnyen az inába szállhat a bátorsága, ha nem kap elég kedveskedést.

Ikrek: Bármit képes megtanulni az Ikrek diák, ha azt játékosan, finoman és szóban adják át neki. Az elméje fantasztikus, ezért kevés problémája lesz a tanulással, ám a magatartásán már van mit javítani, mert imád másokkal fecsegni, akár óra alatt is.

Az elsős Ikrek nagyon vidáman megy iskolába, örömmel nézegeti a könyveit, a kezdeti akadályokat pedig könnyen átugorja. A szülőnek annyi a dolga, hogy próbálja fejleszteni a gyermek figyelmét, koncentrációját.Children with their parents assisting them in the homeworkRák: Ennél a csillagjegynél, főleg kislány esetében, arra kell számítani, hogy gyakran elpityeredik, nehezen illeszkedik be a közösségbe. A kisfiúk könnyebben kezdik az iskolás életet. A Rák kisdiák esetében nagyon fontos, hogy ő választhassa ki az iskolatáskáját, segíthessen bekötni a könyveit, füzeteit.

A nagyobbak esetében a szülőnek motiválnia kell a gyermeket, hogy járjon szakköre, mert a Rákok esetében fennáll a veszélye annak, hogy rákapnak a számítógépes játékokra, vagy otthonülő magológépekké válnak, ami egészségtelen.

Oroszlán: Könnyen előfordulhat, hogy az osztály hangadója lesz, de az se kizárt, hogy a különc, uralkodói szokásai miatt mindenki céltáblaként fogja kezelni. Ha az Oroszlán diák a második kategóriába esne, akkor a szülőnek érdemes elgondolkodnia az iskolaváltáson, mert az oroszlán gyerek meglepő változáson eshet át.

Az elsős Oroszlánt fontos dicsérni, illetve a legszebb ruháiba indítsa iskolába a szülő, mert ennek a csillagjegynek számít a legtöbbet a külső és a megjelenés.

Szűz: Nagyon lelkiismeretes gyermek, aki mindig különösen nagy gondot fordít arra, hogy összekészítse másnapra a táskáját, a reggelijét pedig jellemzően nehezen fogyasztja el, mert nem akarja, hogy ilyen korán baj legyen az emésztésével.

Az első osztályos Szűz egyből tudja, hogy mit nem tud a tanár, és az osztálytársairól is gyorsan kialakítja a véleményét, ezt pedig nem titkolja el előlük. Ha kisfiúról van szó, akkor az első verekedésre is hamar sor kerülhet. A szülő jobb, ha engedi, hogy a Szűz diák maga oldja meg a helyzetet. A tanulással soha nem lesz gond.

Mérleg: Számára az iskola buli, hiszen rengeteg barátot szerezhet, látványos holmikat vehet fel, begyűjtheti a legjobb illatú radírt, és a „népszerűek” klubjába tartózhat. Hogy az iskolában tanulni kellene? A Mérleg diákot ilyen apróság nem zavarja, ezzel foglalkozzon más!

Habár jól adminisztrálja magát, mégis a szülőknek rá kell venniük valahogy, hogy redukálja le a közszereplést, járjon kevesebb szakkörre, és néha a matematikát is tanulja meg. Ha arra kezd panaszkodni, hogy „ez nem igazság”, akkor a szülő nyissa ki a Mérleg nebuló ellenőrző könyvét.school2Skorpió: Az általános első éveiben még semmi probléma a Skorpió diákkal, mert szívesen megy suliba, szereti a történelmet, könnyen megtanulja az olvasást, ám a kamaszkorral olyan lesz, mintha kicserélték volna.

Az áldott jó gyermekből igazi lázadó válik, ezért a szülőnek rengeteg türelemre lesz szüksége vele szemben. A Skorpió diák nem ügyel eléggé a tankönyvei rendjére, tisztaságára, ezért jobb, ha a szülők ellenőrzik az iskolatáskája rendjét, mert azt könnyen elfelejtheti bepakolni, ami nem érdekli.

Nyilas: A függetlenségét semmi sem befolyásolhatja. Mindent utál, ami kényszerű, rendszerezett, ezért a szülő jól teszi, ha nem szokványos, hanem valamilyen alternatív, az egyén szabadságát jobban tisztelő iskolatípusba íratja.

A Nyilas diák okos, bölcselkedő. Ha most lesz elsős és fiú, akkor könnyen lehetnek nézeteltérései a társaival, de agresszióra csak akkor adja a fejét, ha meg akarja védeni a közösséget, esetleg egy gyengébb társát.

Bak: A szóbeli feleletekkel lehet problémája a Bak diáknak, mert előfordulhat, hogy nem hajlandó megszólalni az iskolában, vagy a reggel még jól tudott leckét, már nem tudja, meri felidézni az osztályban. A türelem mellett az írásos beszámoltatás lehet még nagy segítség az esetében.

Emellett előfordulhat, hogy olykor lusta, kényelemszerető, ezért a szülőnek meg kell tanítania a kitartó koncentrációra, és a sportot is jó ötlet idejekorán megismertetni vele. A Bak gyerek nehezen viseli a változást, tehát az iskolaváltást is rosszul éli meg. Jellemzően csak néhány barátja van, de azokkal hosszú időre szóló barátságot köt.teacherVízöntő: Szereti a barátait és a nagy társaságot, emiatt az iskolát is kedveli, elsősként pedig könnyen megszokja azt. Főleg a különleges tárgyakat kedveli, tehát az olyan tolltartót, ceruzákat, amelyek csak neki van, senki másnak.

A Vízöntő diák igen eredeti gyermek, tele ötlettel, emiatt könnyen vállal közszereplést, köztisztséget az iskolában. Okos, jó eszű, ezért a tanulással valószínűleg nem lesz problémája, ám azt utálja, ha valaki parancsolni akar neki. Ha nem tud beállni a sorba, akkor problémái lehetnek a tanárokkal.

Halak: A szülő jól teszi, ha alaposan utánanéz, hogy milyen iskolába íratja be a Halak gyermekét, mert általában úszik az árral, könnyen befolyásolható, és a többiek olyan irányba is elvihetik, amely nem fog tetszeni a szülőnek.

Nagy segítség, ha a szülő a Halak diákkal egyeztetve válogatja össze, hogy milyen szakkörökre járjon. Ezzel elérhetik, hogy olyan társaságba járjon a gyermek, amely szilárd erkölcsi tartást ad. A Halak diák megbecsüli a taneszközeit, szeretni fogja az úszást, és más sportokat. Az elsős Halak esetében lehetséges, hogy félénken éli meg az első napokat.

(Forrás: harmonet.hu)