Az előző részben az Injustice: Gods Among Us módjait ismertettem, most jöjjön a verekedős játékok sava-borsa, a harcrendszer.

A harcrendszer, mely miatt sokan megjelenés előtt DC skines Mortal nevet aggatták az Injustice-ra. A legnagyobb különbség, hogy a védekezés a hátra nyílra került, ezzel kapásból az irányítás kicsit a Street Fighterre hajaz és ez egy pici nehezítést eredményezett, ami mégis a játék előnyére vált, hiszen nem lehet csakúgy szimplán állni és védekezni.
A támadásokat a négyzet, háromszög, X gombok különféle verzióiban hozhatjuk elő, pl. a négyzet, négyzet, X Batmannél egy kombó indító string (sorozat), de ahogy a Mortalban, úgy itt is vannak speciális támadások. A Sötét Lovag esetében a le, előre+négyzet mozdulatnál hősünk kilövi Grapple-jét az ellenfélre, majd nekiugrik, míg a hátra, előre+háromszögnél a Batarangokat dobja a Bőregér az opponensnek. Természetesen ezeket a mozdulatokat felerősíthetjük, amennyiben a négy cellából álló speciális csíkunkból minimum egy fel van töltve. A Grapple mozdulat után, ha lenyomjuk az R2-t, akkor Batman nem nekiugrik az ellenfélnek, hanem megáll előtte, így tovább folytatható a kombó. A speciális csík szinte minden mozdulattól töltődik, ha ütnek minket, ha éppen mi támadunk; a speciális támadások és az első hit bevitele is csíkunk töltődését eredményezi.
A körrel stílust válthatunk, mely annyit jelent, hogy Wonder Woman a repülés és lasszó után átvált kardra és pajzsra, Superman erősebb lesz, Green Arrow különféle nyilak között váltogathat, míg Batman Batarangokat rak maga köré. Némelyik hősnél a kombózást is segíti ezek a váltások, de minden használat után 10 másodpercet kell várnunk az újbóli elsütésre és sokan aktiválás után jobban sebezhetőbbé válnak, de mindenféleképpen jó ötlet ez a stílusváltás.
Ez a fajta rendszer, azaz a stringekre és speciális támadásokra épülő kombózás a Mortal Kombatben jártas embereknek gondolom nem mondott ujjat, ahogy az R2+L2 lenyomásával előhozható szuper támadások sem (Mortalban X-Ray). Ehhez mind a négy csíkunkat fel kell töltenünk és Batmannél maradva, hősünk pár ütés után a Batmobile-t is beveti, Superman kiüti az űrbe ellenfelet, míg Flash a Földet megkerülve csap le áldozatára.
A 15 kétszintes interaktív pályáknak a játékmenetben is jelentős szerepük van, ugyanis az R1-el karakterünk attól függően, hogy mennyire erős használhat tereptárgyakat. Gotham Cityben egy ház tetején a Batman reflektort a Sötét Lovag, Nightwing, Deathstroke és a többi gadget, gyors karakter elrugaszkodásra használhatja vagy a lefele nyíl plusz lenyomásával bombát rakhatnak az objektumra, míg Superman Wonder Woman, Solomon Grundy, Lex Luthor és a többi erős karakter egyszerűen hozzáhajítja az ellenfélhez. Természetesen minden pályán más és más tárgyak vannak, ez, és az objektumok használata rengeteg taktikázást hordoznak magukban, ráadásuk ezek a támadások védhetetlenek. Ezen kívül vannak, olyan dolgok ahonnét visszarepül az opponens, pl. az előző pályánál maradva ott egy helikopternek tudjuk neki rúgni az ellenfelet és természetesen itt akár kombózhatunk is.

Injustice-05-700x393 (2)injust2cover-700x437

Mivel kétszintesek a helyszínek így valahogy a másik területre át kell rúgnunk az ellenfelet. Ezt a hátra+X kombinációval tehetjük, akár kombó végén is. Ilyenkor a szerencsétlen ellenfelünk óriásit repül, zuhan, rengeteg életet veszít, mindez egy 10-20 másodperces script keretében (a beállításoknál ki lehet kapcsolni ezt a kis bejátszást, ha esetleg zavarna minket), Arkham Asylumban pl. Pingvin, Kétarc és Killer Croc kezdik el püfölni a szerencsétlent.
Szokatlan, de egyáltalán nem rossz dolog, hogy nincsenek menetek, hanem minden harcosnak két élete van, ha elfogy az egyik, akkor tulajdonképpen jöhet a következő kör. Ennek apropóján érdemes a Wager-rendszerről is említést tenni. Ezt az a fél aktiválhatja, aki második életerő csíkjában van, ezt az előre+R2 lenyomásával hozhatjuk elő. Ekkor karakterünk meglévő speciális csíkjára fogadhatunk, ha nyer, akkor visszatöltődik picit az életünk, ha nem akkor még kevesebb lesz. Amellett, hogy az egész rendkívül látványos, bizonyos párosoknál a sima sablon szöveg helyett, egyedi beszólások lesznek pl. Batman és Bane egymásnak szól be valami frappánsat.
A védekezésnél már mondtam, hogy az Injustice kicsit Street Fighteresedett, a NetherRealm Studios srácai azért ennél többet vettek át. Nagy nyomás alatt hátralökhetjük (push-back) az ellenfelet a hátra+R2+L2 kombinációval, de ehhez egy cellányi csík kell, plusz levegőből való támadásnál az ellenfél nem hátra fog esni, mint a MK esetében, hanem a mi karakterünk fog az ellenfél mögé érkezni háttal, ebből megint lehet indítani kombót.

Az Injustice összesen 24 hőst és antihőst sorakoztat fel, ez úgy gondolom lehetett volna több is. Persze jön még 4 letölthető karakter (Lobót már bejelentették), de ezzel is csak 28 lesz. Nem azt mondom, hogy annyi karakter legyen benne, mint a Tekken Tag Tournament 2-ben (59), de ebben a generációban szerintem a minimum elvárás a 30+ karakterszám. Mondjuk, úgy néz ki, hogy ami van, az legalább balanszolva van, tehát nincsenek a szereplők között akkora differenciák, mint a Mortal Kombat esetében, ahol 6 patch után is balanszolatlan volt az egész.

Injustice-06-700x393

A grafika egész jól néz ki, nem tökéletes és talán néhol hiányos is, de mindenképpen a jó kategóriába sorolható. A bunyó, a Wager, a szupertámadások és háttérben zajló robbanások is remekül festenek, ugyanakkor a sima mozdulatoknál a karakterek még mindig darabosan mozognak és talán a kamera is lehetne közelebb, mert egy kicsit picinek tűnnek a harcosok. A sérülés is felesleges ráadásul nem is szép.
A játszhatósággal nincs probléma, talán a Mortal Kombat rétegnek kell megszoknia az új védekezést, de a gyakorló mód gyakori meglátogatása után (ami amúgy lehetett volna jobb is) simán kézre fognak állni.
A szavatosság részre tényleg egy szavunk nem lehet, hisz a sztori mód mellett itt van a S.T.A.R. Labs is meg a rengeteg megnyitható dolog is és reméljük egy jó patch után a netes rész is jobb lesz.
A zene/hang részleg már picit problémás, az egész felemás. A harcok elnyomják az amúgy is semmitmondó zenéket, ugyanakkor a szinkronhangok a bemondó kivételével tökéletesek. Bár nem Mark Hamill adja Joker hangját, de az újjal sem lesz gondunk, ráadásul a többi karakter vagy a megszokott hangján szólal vagy nagyon eltalálták a szinkronhangját, ugyanakkor a bemondó nemhogy az Injustice-os nem illik, hanem úgy összességében verekedős játékhoz sem.

Injustice-04-700x393

Zárszóként az Injustice-t egy remek hibridként tudnám leírnám. A módok, pár mozdulat (mondjuk vehettek volna fel ujjakat) és az ütés hangok, a szuper támadás, a kombórendszer, a sztori módban a meccsek előtti és utáni beszólások és a kamera állása a Mortal Kombatet idézi, a védekezés, a levegőből való támadás és push-back a Street Fightert juttathatja eszünkbe, ugyanakkor a Wager és az interaktív többszintes pályák az Injustice védjegye. A Mortal Kombat fanoknak az Injustice: Gods Among Us is tetszeni fog, de a hardcore verekedős játék réteg is tehet vele próbát, aki meg csak szimplán szereti a képregényeket annak a sztori mód miatt is megér egy kölcsönkérést.

(A tesztelés Playstation 3-on történt, melyért köszönettel tartozok Virág Tamásnak.)

 

 

Vélemény, hozzászólás?