A ruháink karbantartása nagyon fontos dolog. Nem mindegy, hogyan mossuk, vasaljuk őket. Különböző anyagok, különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Valamelyik jól bírja a strapát és talán a vasalást sem igényli annyira, viszont a jó megjelenéshez, a jó szaktudás is elengedhetetlen. Útmutatást adunk Neked, hogyan vasald ingeidet úgy, hogy még a nőknek is elálljon a szavuk.

A vasalás előtt mindenképp, legalább félórával, nedvesítsük be és lazán göngyöljük össze az ingünket.
Célszerű a gallérral kezdeni a sort. Először a hátoldalán az egyik és a másik szélétől a közepéig haladjunk befelé a vasalóval. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy gyűrődések keletkezzenek a csücskökön, illetve kisimíthatjuk a púpokat is. Amíg az ing még nedves, húzogassuk ki a gallért, hogy a csücskök ne hajoljanak vissza. Majd fordítsuk meg és vasaljuk a színét is az előbbi technikával. Ha esetleg ropogós gallért szeretnénk, vasalás előtt, fújjunk egy kis keményítőt az anyagra. Végül hajtsuk meg a gallért a nyakpánt varrásvonalánál és vasaljuk meg újra, hogy szépen álljon.
A kézelőkhöz, mindenképpen a háta és az eleje részek, vasalása előtt, fogjunk hozzá. Mivel ezekben merevítő van, ezért nem fognak olyan könnyen összegyűrődni, amikor az inget forgatjuk. Ugyanazt a módszert használjuk, mint a gallérnál. A francia kézelőket hajtsuk félbe és még egyszer vasaljuk le őket. A kemény kézelő elérése érdekében fújjon itt is keményítőt az anyagra.
Az ujj vasalása során egyszerre csak egyet helyezzünk a vasalódeszkára, a begombolatlan kézelővel felfelé. Fontos, hogy simítsuk ki mindkét oldalon az anyagot, mert egyszerre két réteget fogunk vasalni. Az ujjától a kézelő irányába haladjunk. A vége felé húzzuk meg kezünkkel az anyagot és a redők közt simítsunk bele vasalóval. Végül a műveletet az ujj másik oldalán is, ismételjük meg.
A vállrész vasalásakor egyszerűbb, hogy ha csak az egyik felét tesszük fel a deszkára és kezdjük el a műveletet. Húzzuk az egyik felét a vasalódeszka végére és simítsuk ki az anyagot. Haladjunk az ing ujja felől a hátrész közepe felé, majd fordítsuk meg az inget és ismételten csináljuk meg ezt a vállrész másik oldalával is.
Helyezzük az ing hátrészét a vasalódeszkára úgy, hogy a gallér a deszka vékonyabbik oldala felé álljon. Az ing aljától haladjunk a vállrész felé. A karöltő mentén a vasaló hegyével dolgozzunk. Az eleje vasalásakor húzzuk az inget rézsútosan a deszkára, hogy a karöltő a vasalódeszka hegyére essen. Vasaljuk ki a varrást és a gombok környékét is, egészen az aljáig.

Ha készen vagyunk mindezzel, akkor helyezzük az ingünket egy műanyag vállfára és a legfelső gombot gomboljuk be rajta. Hagyjuk legalább fél órát szellőzni az inget, majd hajtsuk vagy akasszuk be szekrényünkbe.

ingvasalas-2

Hasznos tipp, hogy ha nincsen időd vasalni, helyezd be az ingedet a párás fürdőbe. A gyűrődések kisimulnak majd pillanatok alatt. Figyelem! Nem tesz jót ingednek, ha vasalód felülete nem tiszta vagy épp kopott, mert ez kikészítheti az anyagot.

Vélemény, hozzászólás?