Gondolkoztál már valaha azon, miért mondják a stewardessek, hogy “Kérjük húzzák fel a repülőgép ablakán levő redőnyöket”? Minden leszálláskor, és felszálláskor kötelező megtenni, de kevesen vannak, akik elgondolkoznak ennek jelentőségén.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az utasok biztonságának szempontjából ez egy nagyon fontos mozzanat. Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy miért jó az nekünk, ha fel van húzva a redőny. A le- és felszállás pillanatában történik a balesetek nagyrésze, így jó, ha nagyon elővigyázatosak vagyunk.

1. A leszállás előtt lekapcsolják a fényeket az utastérben. Ez azért van, hogy szemünk fokozatosan hozzászokjon a természetes fényhez, amellyel leszállás után szembesülni fogunk. Ilyenkor lehúzott redőnyök mellett, egy sötét repülőben sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki balesetveszély.

2. Biztonságosabbá teszi a ki-, és belátást. Ha kényszerleszállást kellene végrehajtson a gép, messziről is hamarabb láthatóvá válna, ha tűz ütött ki az utastérben. Így a mentőegységek számára is sokkal nyilvánvalóbb, hogy mi történik a repülő belsejében.

3. Az utasok biztonsága érdekében is ajánlatos felhúzni a redőnyöket. Ha hirtelen leszállást kell végrehajtson a gép, a rázkódás miatt a redőnyök megsérthetik az utasok arcát, fejét. Ha fel vannak húzva, sokkal biztonságosabbak.