A seregnyi kiszivárgott pletykák után végre megérkezett hivatalosan is a Galaxy S széria negyedik darabja. A múlt évben kiadott verziója, az S III, továbbra is a világ legnépszerűbb Android telefonja, több mint 40 millió eladott példánnyal. Fel tudja-e vajon venni a küzdelmet az S IV egy ilyen erejű hype-al? Sikerül-e a Samsungnak az új Galaxy-val elrepítenie minket a jövőbe és ott is tartani huzamosabb ideig, mondjuk a Galaxy S V megjelenéséig?

Lássuk az újításokat, hogy nagyobb képet kaphassunk a válaszhoz!

Design

A (S III) kijelző 4.8-ről 5 hüvelyk lett, kb. 13 centiméter.

Az egész készülék 5.46 hüvelyk magas, 2.75 széles és 0.31 vastag. Ez valamivel keskenyebb és vékonyabb mint az S III és csak 0.08 hüvelykkel magasabb. Továbbá 25 grammal könnyebb, összesen 130 gramm. Ezt a méretbeli apadást a lezsugorított szélekkel kapták meg. Alapvetően a forma ugyanaz, mint az S III-nál, csak egy kicsit szögletesebb.

samsung-galaxy-IV-4

Hardware

5 hüvelykes “Full HD Super AMOLED” kijelző.

1080p – 441 PPI. Annyira éles, hogy nem tudod megkülönböztetni az egyes képpontokat. (Bár gondolom ez már elvárás a mai okos telefonok között.)

A színeknél a zöld és kék az AMOLED kijelzőnek köszönhetően nagyon élénk, a fekete meg akkor is fekete ha rá süt a nap.

2GB RAM.

Egy izmos 2600mAh akkumulátor, ami természetesen örvendetes hír, tudván milyen gyorsan képesek lemerülni ezek a telefonok.

16, 32 vagy 64 GB tárhely + micro SD bemenet.

Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC http://hu.wikipedia.org/wiki/Near_Field_Communication

13 megapixeles hátsó kamera, amely képes a videó csevegésre 720p-ben.

A processzor még mindig ismeretlen.

Az egyik meglepetés, hogy az S IV rendelkezik az IR blaster nevezetű funkcióval, vagyis – mint a HTC One esetében – a telefonodat távirányítóként is használhatod az otthoni szórakoztató rendszereid irányításához. Ezt már csak azért is szeretjük, mert mind tudjuk mennyire nehéz akkor megtalálni a távirányítót amikor igazándiból kéne.

samsung-galaxy-IV-3

Software

Ahogy az S III-nál is megfigyelhettük, a Samsung tényleg nagyon próbálja magát elszeparálni a saját szoftvereivel a többi cégtől. Az S IV jelenlegi változatán az Android 4.2.2. Jelly Bean-je fut. Néhány új funkció határozottan innovatív, bár ezzel párhuzamosan gyakran kivitelezhetetlenek is.

Smart Scroll: Avagy az intelligens, szemmel történő görgetés, ami az elmondások szerint sajnos nem működik túl jól. Akkor lapozz fel-lefelé ha épp nem akarnánk. Ha működött jó volt, de a gyakori rendetlensége miatt ez a funkció túl frusztráló ahhoz, hogy összességében élvezhessük.

Smart Pause: A szemgörgetéssel ellentétben ez az “intelligens szünet” meglehetősen jó működik. Az újdonság automatikusan szünetelteti az éppen nézet videónkat, abban az esetben ha a képernyőn máshová nézünk. Zseniális! Frankón működik, viszont nehéz arra gondolni, hogy túl sok olyan eset lenne, ahol ezt ténylegesen szeretnénk használni. De azért zseniális!

S Health: Nocsak, a Samsung egy egészségügyi “nyomkövetőt” is berakott a kis masinájukba. Ami valóban egy nagy ötlet. Az S Health egy olyan alkalmazás, amely nyomon követi a megtett lépéseinket, megmászott lépcsőfokok számát és méri a környezeti hőmérsékletet – páratartalmat is, valamint tudósítja a táplálékfelvételt és valami alapján képes megbecsülni a fogyasztott és elégetett kalóriák számát is. Kíváncsi vagyok, hogy milyen típusú változásokat fognak az S IV gazdái mérlegelni az egészséges életmódjuk felett. Az okos telefon amitől nem lustulsz, hanem fit maradsz? Lássuk!

samsung-galaxy-IV-2

Air View/ Air Gesture: Ez egy visszautalás a Galaxy Note II-re, ahol az úgy nevezett “lebegő” S Pen hozzájárulásával extra információkhoz juthattunk. Kivéve, hogy az S IV-nél nincs toll, mert itt csak az ujjaidat kell használnod. Mire kell gondolni? Vidd az ujjad a galériák fölé és kapsz egy előnézeti képet,  az e-mail fejlécében az első pár sort kitudod nagyítani, ugyan ez a böngészőben, ha kiszeretnél valamit nagyítani, hogy jobban lás, akkor csak az ujjadat kell fölé vinned, szükségtelenné téve a pöckölő ujj mozdulatokat. Ugyan ezzel a technikával lapozhatunk, tárcsázhatunk vagy fogadhatjuk a hívásainkat is. Király, hogy megtudod ezeket csinálni, de végül is elég haszontalan. A klasszikus módszerhez hasonlóan ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy pár centiméterrel távolabb van az ujjad a készüléktől. Az egyetlen értelmes felhasználási módja, ahogy látom, hogy az otthon eltöltött magányos-csirkecombos éjjeleken ne piszkoljuk össze a telefonunkat, vagy ha a haverokkal konzol partit tartunk a chips és energia italok magaslatok árnyékában, majd hirtelen hívást kapunk egy olyan személytől, akit még egy ilyen kényes időpontban is felvennénk, ne kelljen össze zsíroznunk a telefonunkat. Még fontosabb megjegyezni, hogy  ezek a szolgáltatások nem nagyon működtek jól. Olykor mikor nem kellett volna kiválasztott valamit és kiemelte, máskor meg egyáltalán nem érzékelte az ember ujját. Az érdekessége ellenére ez is inkább bosszantóbb volt mint hasznos, csak úgy mint a szemgörgetős “Smart Scroll” funkció.

samsung-galaxy-IV-1

Egyéb finomságok: Az S Fordító (S Translator), a beépített fordító szolgáltatás idegen nyelveket fordít le egy másikra hallás alapján, e-mailbe, üzenetküldésbe vagy a Samsung ChatON szolgáltatásaiba integrálva (habár a Gmail és a Google Talk nincs közöttük). A “Group Play”-en keresztül akár 8 készüléket is egymásra csatlakoztathatunk, az NFC-n keresztül megoszthatjuk képeinket és zenéinket, de az igazán klafa dolog, hogy a közös játékot is lehetővé teszi ez az alkalmazás. Megjelenéskor ez a funkció az Asphalt 7 és Gun Bros 2 nevű játékokkal fog majd működni, ami elég jó ötlet. Az Adapt Display érzékeli ha túl sok fekete szöveget olvasunk fehér háttéren, így téve szépia tónusúvá, ami kellemesebb a szemnek.

Őszintén szólva, túl sok olyan változtatást eszközöltek a telefonon, amelyek nem túl hasznosak. Ami valóban az S IV legnagyobb problémája. A szemgörgetéses nyavalya nagyon jónak hangzott anno, de nem vagy csak nehezen működik.

forrás: gizmodo.com, thetechblock.com

Vélemény, hozzászólás?