[ad_1]

Justina angolul beszél amerikai akcentussal, és kellemes női hangot kölcsönöztek neki a tervezői. Még nem olyan szép, mint egy igazi feleség, de több dolgot tud egyszerre értelmezni, és ez nagy előrelépés a robotikában.

A minap nyert el két díjat a Japánban megrendezett robotok kiállításán és versenyén, a Nagoya városában tartott RoboCup 2017-en. Justina (ejtsd: jusztína) negyedik lett a háztartási robotok kategóriában, valamint az első helyezést nyerte el a hang- és nyelvfelismerés kategóriában.

A Justinához hasonló robotok a jövőben rengeteg területen segíthetik majd az emberek munkáját: az idősgondozásban, irodákban, iskolákban vagy a háztartásban jelenthetnek majd óriási segítséget. Japánban olyan összetett feladatokkal tesztelték ezt, amik egyértelműen bizonyították, hogy a mai, újgenerációs robotok igenis több dolgot tudnak egyszerre értelmezni.

Jesús Savage, a mexikói UNAM egyetemen dolgozó professzor, aki Justina tervezésének a projektjét vezette, így számol be Justina komplex felatairól:

“Amikor Justinától azt kérték például: ‘Robot, menj be a konyhába, keresd meg a narancsot, és add oda Pedrónak, aki a nappaliban van!’ – akkor egy ilyen feladat hallatán a robotnak nem csak a szavakat kell értelmeznie, hanem helyhez is kötni a feladatot, valamint megtalálni a tárgyakat és térben betájolni, hogy merre menjen, hogyan mozogjon.”

Justina neve egyébként nem is spanyol, hanem angol, egy érdekes szókapcsolat mozaikszava: a “just-in-time debugging” kifejezésből ered, ami arra a programozási hibára utal, ami a kifejlesztése során többször is előfordult, így nehezítve a mérnökök munkáját.

A kutatómunkát vezető professzor, Savage régóta dédelgetett álma az, hogy “2050-ben a futball-világbajnokságon a robotok csapata az emberek csapata ellen játsszon, az már csak hab lenne a tortán, ha a gépek nyernének az emberek ellen.” Első hallásra ez lehetetlennek tűnik, de korábban azt sem tudtuk volna elképzelni, hogy 1997-ben az akkori sakkvilágbajnokot, Garri Kaszparovot megveri az IBM sakkozó számítógépe, a Deep Blue.

Forrás: Elpais