Légy türelmes!

Bár ma már rengeteg száradást gyorsító termék kapható, az új lakknak nem kevesebb, mint 24 órára van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen megszáradjon. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy teljes napig karba tett kézzel kell ülnöd, de takarítani, mosogatni, súrolni ne kezdj friss lakkal.

Használj alaplakkot!

Az alapozó lakk megvédi a körmödet a lakk okozta foltoktól, és a lakkozás tartósságát is növeli.

Rétegezz!

Ha nagyon sietsz, válassz olyan lakkot, amelyet elég egy rétegben felkenni. A sötét színek egy rétegben is egyenletesebben terülnek. Ám számíts rá, hogy a több rétegben felkent lakk tartósabb az egyetlen rétegnél. Ezen az oldalon mutatjuk a gyorssegélyt, ha mégis lepattanna.

Simítsd ki!

620x0 (17)

A köröm polírozása széppé teszi a körmödet és tartóssá a lakkodat, de vigyázz, hogy ne alkalmazd túl gyakran, és ne használj durva reszelőt a felület kiegyenlítéséhez, nehogy megsértsd a körömlemezt. Ha makacsul hullámos a felszín, kenj fel körömkiegyenlítő lakkot.

Válaszd a legjobb színt!

Ahogy már említettk, a sötétebb lakk egy rétegben is egyenletesebben terül szét a körmön. Ám ha mégis több réteget kensz fel, nagyobb türelemre lesz szükséged hozzá, mert nagyobb pigment-tartalmuk miatt lassabban száradnak. Azt is megfigyelheted, hogy a sötétebb lakk gyorsabban sűrűsödik be.

A forma is számít!

A kerekre reszelt, rövid körmön kevésbé pattan meg a lakk, mivel kisebb a külvilággal érintkező felülete, és az ujjbegyektől is több védelmet kap. A négyszögletes és a hegyes köröm ebből a szempontból veszélyesebb.

A fényes jobb, mint a matt!

620x0 (18)

A matt lakk – elsősorban az összetevőinek köszönhetően – gyorsabban pattan le a körömről, mint a fényes. Ám akár matt, akár fényes lakkot használsz, mindenképp rázd fel alaposan használat előtt, és ne használj olyan lakkot, amelyet a napon, a hőségben felejtettél, vagy elfelejtettél bezárni használat után – ezeknek ugyanis romlik a minősége.

Vegyél körömágyápoló olajat!

A körömágyápoló olaj segíti a körömlemez hidratálását, megelőzi a kiszáradást, és ezzel a lakk élettartamát is meghosszabbítja.

Géllakk? Óvatosan!

A géllakkot UV-lámpa alatt szárítják, amely még a szoláriumnál is erősebb. A gyakori géllakkozás épp ezért akár a bőrrák veszélyét is növelheti. Ráadásul a géllakk a legutóbbi tapasztalatok szerint a körömnek is árt, elvékonyíthatja azt.

(forrás: ripost)