Thuránszkyné Gaál Erzsébet volt az a nő, aki alkalmanként húsz percig pálmaágat tartva állt a ventillátorszélben, hogy modellt álljon a Gellért-hegyen található Szabadság-szoborhoz.

 

Maga a szobor szovjet megrendelésre készült el, a háborúban elesett katonák emlékére. Megalkotásával Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászt bízták meg, aki nem egy ismert színésznőt választott modellül, hanem egy soproni lányt, akivel véletlenül találkozott.

 

budapest_freiheitsstatue_imgp1996

 

 

“Senkiben nem éreztem úgy a tiszta lángolást, mint ebben a vidéki lányban” – mondta később Kisfaludi. Igen ám, de Erszébet, aki a villamosra várt a számára idegen Budapesten, halálra rémült az őt vizslató férfitől, azt hitte, egy szatír bámulja.

tumblr_n8uxzxkuug1rpddk7o5_500

Erzsébet

A szatírnak nézett férfi aztán megszólította, és átadta névjegykártyáját – így kezdődött művész és modellje ismeretsége. Erzsébet nagy rábeszélések árán, de végül vállalta, hogy modellt áll, még azon az áron is, hogy derékig érő haját levágatja a “szerep” kedvéért. Ezután hetekig állt ugyanabban a pózban a pálmaággal, míg Kisfaludi dolgozott, ráadásul kvázi társadalmi munkának fogva fel az egészet, pénzt sem kért.

800px-szabadsag-szobor-budapest-img_0297

 

Erzsébet sorsa nem alakult jól, férje balesetben elhunyt, a szobor miatt sokan gúnyolták munkahelyén, végül időskorára magányosan, anyagi gondokkal küszködve halt meg, és elátkozta az egész szobrot úgy, ahogy volt. “Tudja, sok méltatlan embernek tartok én pálmaágat” – mondta keserűen egy interjúban.

800px-citadella_1119-_szamu_muemlek_4

 

Forrás: Szeretlekmagyarország, Wikipédia