Mi az, ami jól néz ki egy háztetőn, megújuló „zöld energia” és egyben megtérülő befektetés? És mi az, amivel tuti fel tudsz szedni egy greenpeace-es csajt?

A napelem. Megdöbbentő, de az emberiség teljes évi energiafelhasználását fedezné egy órányi Földre érkező napsütés, ha ezt ki tudnánk használni. Ha a szárazföldeknek csak egy ezred részét (mely megközelíthető, kihasználatlan terület) napelemekkel tennék tele, azzal már fedezni lehetne a teljes igényt.

Mára elterjedtek a naperőművek ipari és háztartási méretben. Ennek köszönhetően a világ beépített fotovoltaikus villamos teljesítménye 2012-ben elérte a 100 GW-ot (nagyságrendileg ez 50 atomerőművel megegyező teljesítmény) és mennyisége meredeken nő ma is.

Hogyan működik?

Családi házak napelem telepítésére minden feltétel adott hazánkban is.

napelem_mukodes

Az ábrán követhető, mi is történik a napenergiával. A ház tetején elhelyezett (ideális esetben déli tájolású, 30–35°-ban döntött) napelemek (1) közvetlenül egyenáramot termelnek. Az inverter (2) ezt 230V/50Hz váltóáramra alakítja, ami már kapcsolódhat a ház villamos rendszerével (3). A háztartási fogyasztók az adott igények megfelelően (4) felhasználják a tetőn közvetlenül megtermelt áramot. A fel nem használt mennyiség az oda-vissza mérő órán keresztül (5) a hálózatba jut. Ugyanakkor, ha a házban fellépő igény magasabb a napelemek termelésénél, akkor a hálózatból érkezik a házba az áram. Éves összesítéssel a háztartás az áramszolgáltatónak termelt és az onnan fogyasztott mennyiség különbözetét fizeti csak (sőt, túltermelés esetén az áramszolgáltató fizet a háztartásnak).

Magyarország helyzete

Európában nagyon elterjedtek a háztartási napelemek. Magyarország ugyanakkor rendkívül lemaradt a Nap, mint megújuló energiaforrás hasznosításával. Ezen az oldalon látható néhány ország (köztünk hazánk) beépített teljesítménye. Lemaradásunk nem feltétlenül baj, ugyanis néhány évvel ezelőtt ezek a rendszerek háromszor ennyibe kerültek – nem feltétlenül megtérülő beruházásnak számítottak. Ez esetben lemaradásunk megtakarítássá és előnnyé válhat, de tovább várni már nincs értelme.

Gazdasági megközelítés

Egy átlagos családi ház éves villanyszámlája 140 ezer forint. Ezt kiváltó komplett napelemes beruházás (ha rendelkezésre áll a megfelelő tájolású tető felület) 1,5 millió forintból megvan, helyigénye 12 db panel, ami 18-20 négyzetméter. Ha az áram árának meredek emelkedését vesszük alapul (figyelembe vesszük, hogy néha ideiglenes csökkenést is okozhatnak a „rezsicsökkentés akciók”) akkor 8 év alatt megtérül a beruházás. Ez igen jónak mondható (akár 12% banki kamattal egyenértékű). Az élettartam a tapasztalatok alapján várhatóan 20–25 év.

Solar_panels_on_a_roof

És jól is néz ki, ugye?

Itt minden érdekességet és hírt megtalálsz a napelemek világából: https://www.facebook.com/Naprakesz

Vélemény, hozzászólás?