Chris Hadfield, a kanadai Nemzetközi Űrállomás parancsnoka híres arról, hogy rendkívül tudatosan használja a közösségi média eszközeit, melyeket az űrhajózás és a tudomány népszerűsítésének céljából használ fel.

A figura űrállomásról twitterezik, videókat készít,majd  tölti fel azokat a Youtube-ra – mindezek tetejébe még dalt is ír az űrben, melyet gitárral ad elő. Utazásai során minden alkalmat megragad arra, hogy mások is láthassák, milyen az élet a Földön kívül. Videói bemutatják, hogyan végzik el az űrhajósok az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a borotválkozás, az étkezés, az alvás, vagy a fogmosás.

Hadfield december 19-én startolt a Nemzetközi Űrállomáson, melyről csak az űrkutatás iránt érdeklődők tudtak. Egy hét múlva azonban már mindenki felfigyelt rá, mert megjelent a Youtube-on egy videó arról, hogyan gitározik az űrben. Az űrállomáson zajló élet dokumentálása mellett rengeteg fotót készít az űrből természeti jelenségekről, országokról, városokról. Egy alkalommal Budapestet is lefotózta, és üdvözölte menye Magyarországon élő családját.

Tevékenysége annyira népszerűvé tette, hogy arra a Kanadai Űrügynökség sem számított. Tanárok órákon használják fel Hadfield videót, rajongói leveleket kap, és még filmproducerek figyelmét is felhívta magára. Fokozottan figyel a gyerekekre, akiket motiválni és tanítani próbál. Ő maga kilencévesen döntötte el, hogy űrhajós lesz.  Iskolások kérdéseire választ adó műsort is közvetítettek már a hajóból, és kisebb fizikai kísérleteket végrehajtását is elvégezte. Pár diák arra volt például kíváncsi, mi történik, ha egy vizes törülközőt kicsavarnak az űrben.

Hadfield nemrég fejezte be öt részes sorozatát, melyben arról mesél, hogyan hat az űr az emberi öt érzékre. Az asztronauták az űrutazás kiváltságáért cserébe ízlelőbimbóik kifinomultságával, és szaglásukkal fizetnek.

Hallás

Az űrben senki sem hallja, ha sikítasz. Az űrhajó belseje azonban szokatlanul hangos: gépek folyamatosan zúgásával kell együtt élniük a hajósoknak.

Látás

Az űr hatására lapító, nyomó érzés keletkezik a szemgolyókban, mely elmosódott képeket eredményezhet. A túl sok fejbe jutó folyadék következménye a homályos látás. Ez a szemgolyók ellapulásában, a látóidegek körülötti rész megduzzadásában teljesedik ki, mely egy eltolódást hoz létre a látásban. Csukott szemmel felvillanó fényeket érzékelhetnek. Ezeket kozmikus sugaraknak, foltoknak, csíkoknak, néha csillagoknak látják. Néhány érzékenyebb asztronauta akár napfény-erősségű fényt is “láthat”.

Ízlelés

Enni az űrben olyan élmény, mint mikor az embert ledönti egy alapos megfázás. Az ételek nagy része ízetlen, vagy alig érezhető. Az űrhajósok ezért a fűszeres ételeket részesítik előnyben, mert ízlelőbimbóik tompák. Hadfield kedvence a garnélarák tormás szószban, mely egyben tisztítja az orrlyukakat is.

Szaglás

A gravitáció hiánya miatt a folyadékok felfelé közlekednek a testben, folyamatos légúti váladékozást előidézve. A orrlyuk, orrüreg, arcüreg váladékkal telik fel, így nagyon nehézkes a szagok, illatok érzékelése. Sokszor jelentik asztronauták, hogy puskaporszerű szagot éreznek, ez egy fúziós\gyújtófolyadék szaga.

Tapintás

Az asztronauták nem sétálnak, de talpuk elpuhul, lábfejük kifinomul. A séta helyett lábfejüket úgy hasznosítják, hogy belekapaszkodnak korlátokba, csövekbe, így nem ütköznek bele semmibe. Egyfajta közlekedésre használják így lábaikat.