Egyesek gyönyörű nyaralóhelyek, turista célpontok nyáron. Egzotikus és érdekes városok, kulturális programok tömkelegét kínálják. Azonban ezeknek a városoknak van egy másik arca is,melyet,ha szerencsénk van, turistaként sosem kell megismernünk. A hatóságok folyamatos harcokat vívnak a helyi bandákkal, a drogkereskedelemmel és gyilkosságokkal. Ismerd meg a világ legveszélyesebb városait!

Egy mexikói civilszervezet vállalta magára a feladatot, hogy összeállítsa a világ legveszélyesebb városainak listáját. A Citizens’ Council for Public Security and Criminal Justice a lista készítésénél a százezer lakosra jutó gyilkosságok számát vette figyelembe. Talán nem meglepő módon a listán nem kaptak helyet sem európai, sem kelet-ázsiai városok, viszont az USA több nagyobb városa is szerepel rajta. A 20 legdurvább város viszont mind latin-amerikai.

veszelyes-varos-2

 

A 30. helyen Detroit áll. Lakossága : 713.777.  A 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma pedig 48,47. Bár itt a rendőrség erős kézzel lép fel a bűnözés ellen és sikereket is ér el annak visszaszorításában, még mindig elmondható, hogy Detroit igazán veszélyes hely.  A legtöbb problémát egyébként – mint nagy általánosságban – a drogkereskedelem okozza.

A következő amerikai város New Orleans, aki a lista 21. helyét birtokolja. Lakossága : 343.829 fő. Itt a gyilkossági ráta 57,88, ami már jóval magasabb, mint Detroitban,de még mindig távol áll a lista első helyezettjétől. A legelterjedtebb bűnözési formák a városban a betörés és lopás, ám a rendőrségnek rengetegszer meggyűlik a baja a zsebtolvajokkal és a súlyos testi sértések száma is megemelkedett az elmúlt években.

 

 

Ugorjunk egyet és pillantsunk bele a top 10-be. Íme, a 4. hely biztosan nem büszke nyertese : Acapulco,Mexikóban. Lakosság : 804.412, a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma : 127,92. Mexikó első számú turistaparadicsoma,Acapulco népszerűségét több dolognak is köszönheti. Egyrészt a gyönyörű tengerpartnak, ahol fekszik, másrészt a pezsgő éjszakai életnek,harmadrészt annak, hogy az alkoholfogyasztáshoz nem kell betölteni a 21. életévet. A drogkartelek hatalmas összeget zsebelnek be minden évben (ahogy az lenni szokott) és a turisták segítségével próbálják tisztára mosni a pénzt, ezért is vigyáznak az odalátogatók épségére. Mondjuk ha teheted, ne kockáztass és kerüld a város veszélyesebb környékeit.

Most pedig ismerkedjünk meg a nyertessel! A világ legveszélyesebb városa nem más, mint San Pedro Sula (Honduras). A gyilkosságok száma elképesztően magas a városban. Lakossága 719.000 fő, a gyilkosságok száma pedig 1143. Nem tűnik túl soknak ez a szám? Ugyanebben az évben Magyarországon (a lakosság száma közel 10 millió) nem több, mint 195 gyilkosság történt. A bandaháborúk és lövöldözések mindennaposak, a hatóságok gyakorlatilag nem tudnak mit tenni, mivel rendfenntartás nem is igazán létezik. A város hatalmas szerepet vállal a kokainkereskedelemben és ez a szerep nőttön nő. A város egyedül Honduras GDP-jének kétharmadát termeli meg, mégis a világ legveszélyesebb városa címet viselheti a 2011-es listán.

Az összeállításban egyébként még olyan városok szerepelnek, mint Johannesburg (Dél-Afrika), Baltimore (USA), Panama (Panama), San Huan (Puerto Rico).